Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.07.2020. 08:10

Od petka ponovo nestablino vreme: Patogenima pogođena šećerna repa

Nestabilno vreme praćeno velikom količinom padavina tokom proteklih dana pogodovalo je daljem širenju pegavosti lišća šećerne repe. Pege su prisutne kako na starijem, tako i na mladom lišću.

Foto: Damir Rukovanjski (ilustracija)
  • 82
  • 7
  • 0

Danas 21. i  sutra, 22. jula, Republički hidrometeorološki zavod prognozira pretežno sunčano i toplo vreme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 29 do 32°C. U četvrtak, 23. jula, moguće je prolazno naoblačenje i osveženje mestimično sa kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Od petka 24. jula do kraja perioda prognozira se promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, dok će se samo još u petak na severu zadržati pretežno sunčano.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne i centralne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Širenje pegavosti lista šećerne repe

Agrometeorološki uslovi tokom proteklih sedam dana omogućavali su normalan protok faza razvoja prolećnih useva, kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe.

Međutim, nestabilno vreme praćeno velikom količinom padavina tokom proteklih dana pogodovalo je daljem širenju pegavosti lišća šećerne repe. Pege su prisutne kako na starijem, tako i na mladom lišću.

Šećerna repa ima veliki potencijal u Srbiji, ali nije dovoljno razvijena

U pogledu biljnih štetočina u toku je intenzivno polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog/šljivinog smotavca. Kod ratarskih kultura na feromonskim klopkama beleže se povećani ulovi krompirovog moljca kod koga je u toku preklapanje druge i treće generacuje.


Tagovi

Naoblačenje Promenljivo vreme Nestabilno vreme Vlažni uslovi Faze razvoja Uzgoj kukuruza Pegavost lista šećerne repe Krompirov moljac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...