Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 23.10.2018. 11:00

Od petka ponovo toplo!

Od petka 26. oktobra prognozira se promenljivo oblačno i toplije sa dužim periodima sunčanog vremena.

Foto: Pixabay / ilyessuti
  • 683
  • 56
  • 0

U Srbiji se u periodu do četvrtka očekuje umereno do potpuno oblačno i nešto hladnije vreme od uobičajenog za ovo doba godine, mestimično sa kišom, u planinskim predelima moguća je i pojava snega. Od petka 26. oktobra prognozira se promenljivo oblačno i toplije sa dužim periodima sunčanog vremena. Maksimalne dnevne temperature vazduha će na većem delu teritorije Srbije biti oko i iznad 20°C.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne, centralne, južne i istočne Srbije biti umerena suša.

Sredina oktobra predstavlja optimalno vreme za setvu ozime pšenice!

Priprema zasada voća za narednu vegetaciju počinje nakon završetka berbe. Tretmanom na bazi bakra u ovom periodu suzbijaju se bolesti i smanjuje broj štetnih insekata koji će prezimeti u voćnjaku. Neophodne agrotehničke mere u ovom periodu su orezivanje granja, uklanjanje orezanih, obolelih i polomljenih grana, uklanjanje mumificiranih plodova, sakupljanje opalog i obolelog lišća i drugo. Njihovim uništavanjem smanjuje se infekcioni potencijal bolesti i brojnost štetočina u narednoj godini. Kod koštičavih voćnih vrsta, tretman preparatima na bazi bakra je usmeren protiv prezimljujućih formi patogena (monilioze koštičavog voća, kovrdžavosti lista breskve, šupljikavosti lišća i plodova koštičavog voća, rogača šljive), koji se održavaju na kori grana i stabla, a naročito u rašljama grana. Kod zasada jabuke i kruške na ovaj način smanjuje se infekcioni potencijal prezimljujućih formi bakteriozne plamenjače.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Oktobar 2018 Temperatura Kiša Ozima pšenica Bakar Zaštita voća


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao