Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.03.2019. 14:30

Od petka pretežno sunčano i osetno toplije

Od 16. do 20. marta biće pretežno sunčano i osetno toplije vreme sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka.

Foto: Pixabay / Pexels
  • 125
  • 8
  • 0

U Srbiji se do 15. marta očekuje umereno do potpuno oblačno i hladnije vreme od uobičajenog za ovo doba godine mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima i sa snegom. Samo bi u sredu preovlađivalo sunčano i malo toplije vreme sa slabim jutarnjim mrazem u većem delu zemlje.

Od petka 15. marta temperatura bi bila u postepenom porastu. Od 16. do 20. marta prognozira se pretežno sunčano i osetno toplije vreme sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne Srbije biti suša. 

Na starim repištima registrovano je prisustvo imaga sive repine pipe

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata štetočina. Na starim repištima registrovano je prisustvo imaga sive repine pipe i sa povećanjem temperatura, očekuje se intenzivan izlazak imaga sa starih repišta. Pored insekata u usevima ozime pšenice registrovano je i prisustvo aktivnih rupa od glodara.

U pogledu biljnih bolesti porast temperature vazduha ubrzaće rast i razvoj biljaka i otvaranje terminalnih i bočnih pupoljaka bresaka i nektarina, tako da prve padavine mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve.

Kod ratarskih kultura na nekim lokalitetima u usevima ječma i ozime pšenice registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita, rđe, sive pegavosti lista pšenice i mrežaste pegavosti lista ječma.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Mart Biljne bolesti Ratarske kulture Voće Vegetacija


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D