Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.11.2023. 13:00

Od petka učestalije padavine, a do tada treba sačuvati voćnjake od glodara

Miševi oštećuju koru mladih voćaka u zoni korenovog vrata, a ponekad ogule i glavne žile korenovog sistema.

Foto: Depositphoto/nabiru
  • 108
  • 16
  • 0

U Srbiji se danas, u utorak 14. novembra 2023. godine, posle svežeg jutra očekuje toplo i suvo vreme. Maksimalne dnevne temperature vazduha bi ponegde imale vrednosti i oko 20 stepeni Celzijusa. Od srede 15. novembra do kraja perioda temperature vazduha bi, uz manja kolebanja, imale vrednosti uobičajene za ovo doba godine. Padavine se očekuju u sredu i od petka 17. do srede 22. novembra, pri čemu na visokim planinama može biti susnežice i snega, a u nedelju 19. novembra padavine bi bile samo lokalna pojava.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne, istočne i južne Srbije umereno vlažni, dok će na krajnjem severu zemlje biti jako vlažni uslovi.

Pored glodara, voćke napada i kruškina buva

U poniklim usevima pšenice i ječma registrovano je prisustvo lisnih vaši i cikada. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom na biljkama, lisne vaši i cikade su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa (virusa patuljavosti ječma, virusa kržljavosti pšenice).

Kod voćarskih kultura primećeno je prisustvo prezimljujuće forme obične kruškine buve. Pored insekata štetočina pregledom mladih voćnjaka ustanovljeno je prisustvo aktivnih rupa od glodara.

Miševi oštećuju koru mladih voćaka u zoni korenovog vrata, a ponekad ogule i glavne žile korenovog sistema, čime se sprečava prolaz hranljivih materija i vode od korena ka nadzemnom delu biljke. U zavisnosti od stepena oštećenja, biljke se ili odmah osuše ili vegetiraju nekoliko godina ne donoseći plodove.


Tagovi

Toplo vreme Suvo vreme Padavine Normalna vlažnost Lisne vaši Cikade Kruškine buve Glodari Miševi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612