• vremenska prognoza
  • 19.07.2021. 13:00

Od srede razvedravanje, ali i moguća pojava plamenjače i truležnice

Izuzetno visoke temperature vazduha u većem delu sedmice uticale su na aktivnost štetnih insekata. Usled veoma visokih temperatura, povećala se i njihova brojnost i štetnost.

Foto: PIS Srbija
  • 299
  • 167
  • 0

U našoj zemlji se u ponedeljak 19. i utorak 20. jula očekuje pretežno oblačno vreme, mestimično sa kišom, kao i pljuskovima sa grmljavinom. Od srede 21. jula najavljuju se uglavnom sunčane prilike. U planinskim predelima po negde su mogući popodnevni kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Do subote 24. jula temperatura vazduha bila bi bez bitnije promene, a zatim bi do kraja perioda bila u porastu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne i centralne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalno stanje vlažnosti.

Kako prepoznati i sprečiti plamenjaču paprike?

Izuzetno visoke temperature vazduha u većem delu sedmice uticale su na aktivnost štetnih insekata. Usled veoma visokih temperatura, povećala se i njihova brojnost i štetnost. Nakon zahlađenja koje je bilo praćeno obilnim padavinama i visokom vlagom stvoreni su uslovi za razvoj bolesti tipa plamenjača i truležnica.


Tagovi

Vremenska prognoza Oblačno vreme Visoke temperature Vlažnost vazduha Štetni insekti Pojava plamenjače Pojava truležnice Pljuskovi


Autorka

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]