AgroKlub.rs

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Agro prognoza » Od srede sve toplije

Od srede sve toplije

Temperatura u porastu

Od srede sve toplije

Datum: 15.11.2016. 11:00

Kategorija:

Agro prognoza

Od srede se u većini dana očekuje umereno oblačno i svakim danom sve toplije vreme, samo se u subotu 19. novembra posle podne i u nedelju 20. novembra prognozira prolazno naoblačenje, mestimično s kišom.

U Srbiji se do 16. novembra očekuje umereno do potpuno oblačno i hladnije vreme od uobičajenog sa slabim i umerenim jutarnjim mrazevima, ponegde i s maglom koja se može zadržavati i duže tokom dana. U sredu 16. novembra tokom dana se u severnim krajevima prognozira slaba kiša i malo toplije vreme. U periodu od 17. do 23. novembra se u većini dana očekuje umereno oblačno i svakim danom sve toplije vreme, samo se u subotu 19. novembra posle podne i u nedelju 20. novembra prognozira prolazno naoblačenje, mestimično s kišom.

Temperatura vazduha bi se, uglavnom, kretala u granicama višegodišnjeg proseka. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom periodu, do 23. novembra, u delovima centralne, južne i istočne Srbije preovladavaće umereno do ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Zaštitite jabučasto i koštičavo voće

U većini proizvodnih područja jabučasto i koštičavo voće se nalazi u fazi 50 do 95 odsto opalih listova. Ovo je period kada se preporučuje tretiranje voća preparatima na bazi bakra. Ovaj tretman se preporučuje kao preventivna mera za dezinfekciju, pre svega ožiljaka koji nastaju na granama kao posledica odvajanja lišća, a koji predstavljaju otvoren put za patogene.

Na poljima pod lucerkom i strnim žitima problem predstavlja pojava poljskih miševa koji prave štetu hraneći se biljnim materijalom u toku zimskog perioda. Kada se nalaze u prenamnoženju, kasna jesen je pravo vreme kada se obavlja njihovo suzbijanje.

Foto: bigstock.com/Ruud Morijn

Broj pregleda članka: 706; Uspešnost članka: 66.3

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Tagovi: Dezinfekcija, Koštičavo voće, Prognoza, Toplije vreme, Republički hidrometeorološki zavod Srbije, Jabučasto voće

Ključne reči članka: od, srede, sve, toplije, novembra, vreme, umereno, toplije


Marija Antanasković

Svi tekstovi autora

Autorka Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.


Izdvojeni članci - Agro prognoza

Stigla "Goveđa zima"
19.04.2017.