Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.08.2021. 13:00

Od utorka zahlađenje - mramorasta stenica napada voće

U ovom momentu, najveći rizik od nastanka šteta od ove invazivne stenice postoji u zasadima kasnostasnih sorti bresaka, nektarina i šljiva, u zasadima vinove loze i leske, kao i u usevima soje, postrne boranije, paprike i paradajza.

Foto: Depositphotos/stevenellingson
  • 219
  • 345
  • 0

U Srbiji se u ponedeljak 16. avgusta prognozira sunčano i veoma toplo vreme. Na jugozapadu sredinom dana i posle podne lokalni razvoj oblačnosti, a u planinskim predelima tek ponegde kratkotrajni pljusak. Najviša temperatura od 35 do 38°C. Od utorka 17. avgusta očekuje se zahlađenje uz promenljivu oblačnost ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će u utorak ujutru i pre podne zahvatiti severne i zapadne predele Srbije, do kraja dana proširiće se i na većinu krajeva.

Jedino će se na jugoistoku zadržati veoma toplo vreme. U sredu 18. avgusta bilo bi svežije, mestimično sa kišom i pljuskovima, ponegde praćenih grmljavinom. Posle podne postepeno razvedravanje. Od četvrtka 19. avgusta pretežno sunčano. Temperatura u granicama prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije preovladavaće ekstremna suša, dok će u delovima severne Srbije biti jaka suša.

Napadi pamukove sovice, kukuruznog plamenca, krompirovog moljca

Visoke vrednosti temperatura vazduha i suvo vreme povoljno utiču na aktivnost insekata. U različitim usevima i zasadima registruje se prisustvo braon mramoraste stenice. U ovom momentu, najveći rizik od nastanka šteta od ove invazivne stenice postoji u zasadima kasnostasnih sorti bresaka, nektarina i šljiva, u zasadima vinove loze i leske, kao i u usevima soje, postrne boranije, paprike i paradajza.

U usevima krompira registruje se povećanje brojnosti krompirovog moljca. U toku je preklapanje leta treće i četvrte generacije ove štetočine. Najavljene visoke temperature povoljno će uticati na razvoj i na povećanje aktivnosti krompirovog moljca. Beleže se i visoki ulovi kukuruznog plamenca u usevima paprike i kukuruza. Pored prisustva jajnih legala plamenca, ustanovljena su i položena jaja i larve pamukove sovice.


Tagovi

Vremenska prognoza Mramorasta stenica Insekti Zahlađenje Visoke temperature


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...