Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 01.11.2022. 10:30

Od vikenda zahlađenje s kišom: U ozimim usevima štetu nanose glodari

Suvo i toplo vreme za ovo doba godine izuzetno pogoduje povećanoj aktivnosti insekata.

Foto: Ranka Vojnović
  • 92
  • 11
  • 0

U Srbiji se u utorak 1. novembra 2022. godine u jutarnjim časovima, ponegde i pre podne, po kotlinama, rečnim dolinama i nizijama očekuje magla. U toku dana bi bilo pretežno sunčano i toplo, sa maksimalnom temperaturom ponegde i do 28 stepeni Celzijusa. Od srede 2. do petka 4. novembra prognozira se malo i umereno oblačno i suvo vreme, a maksimalna temperatura bi bila u padu, ali i dalje iznad višegodišnjeg proseka.

U subotu i nedelju, 5. i 6. novembra, očekuje se naoblačenje i zahlađenje sa kišom. Od ponedeljka 7. novembra do kraja perioda zadržaće se svežije vreme sa temperaturama oko prosečnih vrednosti i u većini mesta suvo. Krajem perioda će ponegde biti uslova za slabe padavine. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, zapadne i južne Srbije preovladavaće umerena i jaka suša, u delovima severozapadne i jugozapadne Srbije ekstremna suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Na pšenici uočene cikade i lisne vaši

Suvo i toplo vreme za ovo doba godine izuzetno pogoduje povećanoj aktivnosti insekata. Na poniklim usevima ozime pšenice uočeno je prisustvo cikada i lisnih vaši. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom ove štetočine su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Pored biljnih štetočina pregledom useva ozimih strnih žita, registrovano je prisustvo aktivnih rupa glodara, poljske voluharice i poljskog miša. Pomenute štetočine u ozimim usevima pričinjavaju štete od setve pa sve do žetve, hraneći se zrnevljem i klijancima, čime utiču na smanjenje prinosa za narednu godinu. Njihovom ishranom stvaraju se lako uočljive "gole" oaze u polju. Ove štetočine karakteriše brzo prenamnožavanje, naročito u ovako povoljnim vremenskim uslovima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Oblačno Magla Suo vreme Cikade Lisne vaši Poljeske voluharice Poljski miš


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva