Pretraživanje tekstova
Proteklih nekoliko dana uočena je aktivnost biljnih štetočona.
U Srbiji se tokom čitavog perioda očekuje pretežno sunčano i toplo vreme sa svežim jutrima. Maksimalna dnevna temperatura vazduha bi u većini mesta bila u intervalu od 23 do 26 stepeni Celzijusa. Prolazno naoblačenje uz manji pad temperature, koje će tek ponegde usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak, prognozira se samo u sredu 4. oktobra posle podne, kao i u četvrtak 5. oktobra kada su padavine moguće uglavnom u brdsko-planinskim predelima.
Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.
Tokom proteklih nekoliko dana uočena je aktivnost biljnih štetočona. Pregledom biljaka uljane repice registrovano je prisustvo pagusenica repičine lisne ose na do 25 odsto biljaka kao i oštećenja na listovima usled njihove ishrane. U usevima ranije setve registrovano je i prisustvo imaga buvača i krilatih formi lisnih vaši kao i prve formirane kolonije.
Takođe, na nekim lokalitetima prilikom pregleda useva u nicanju, registrovano je prisustvo rupa od poljskih glodara kao što je poljski miš i poljska voluharica, ali za sada samo po obodima parcele.
U pogledu biljnih bolesti kod jabuke koja je u fazi sazrevanja plodova neophodno je nastaviti zaštitu od patogena prouzrokovača mrke, gorke i meke truleži plodova.
Izvori
Republički hidrometeorološki zavod Srbije
Tagovi
Sunčano vreme Toplo Prolazno naoblačenje Vremenska prognoza Kratkrotrajni pljusak Kiša Repičina lisna osa Buvač Poljski glodari Biljne vaši Trulež plodova
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
pre 1 nedelju
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.