Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.09.2022. 13:00

Padavine uticale na pojavu mrke i crne pegavost suncokreta

U pogledu ratarskih kultura pregledom useva suncokreta, koji su u različitim fazama sazrevanja, uočeni su simptomi mrke, crne i sivomrke pegavosti.

Foto: Lidija Pribelja
  • 101
  • 19
  • 0

U Srbiji se u periodu od 5. do 8. septembra 2022. godine očekuje pretežno sunčano vreme sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 25 do 31 stepeni Celzijusa, samo će ponegde u brdskoplaninskim predelima biti uslova za pojavu kratkotrajne kiše.

Od petka 9. do srede 14. septembra prognozira se promenljivo i nestabilno vreme, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a temperatura će biti u padu i imaće vrednosti oko ili malo ispod višegodišnjeg proseka. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, u delu severne Srbije ekstremno vlažni, dok će u zapadnim, istočnim i jugoistočnim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Visoka vlažnost doprinela oboljenjima vinove loze i suncokreta

Tokom proteklih dana česte padavine i visoka vlažnost vazduha pogodovale su razvoju biljnih bolesti. Vinova loza u fazi sazrevanja bobica je osetljiva na infekciju prouzrokovačem sive truleži grožđa. Pored toga u nekim proizvodnim područjima registrovano je i prisustvo simptoma zlatastog žutila vinove loze, veoma destruktivnog oboljenja.

U pogledu ratarskih kultura pregledom useva suncokreta, koji su u različitim fazama sazrevanja, uočeni su simptomi mrke, crne i sivomrke pegavosti.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Sunčano Kratkotrajne kiše Lokalni pljuskovi Vlažnost vazduha Siva trulež grožđa Mrka pegavost Crna pegavost Zlatasto žutilo


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva