Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 15.08.2022. 15:30

Pljuskovi u petak, useve ugrožavaju štetočine

U petak posle podne i uveče prognozira se osveženje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom sa zapada i severozapada.

Foto: Marija Lazarević
  • 281
  • 86
  • 0

U Srbiji se u periodu do 19. avgusta 2022. godine očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. U četvrtak i petak, 18. i 19. avgusta, maksimalne dnevne temperature će biti oko i iznad 35°C. U petak posle podne i uveče prognozira se osveženje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom sa zapada i severozapada. U subotu 20. avgusta došlo bi do razvedravanja, a zatim se do kraja perioda očekuje suvo i umereno toplo vreme sa maksimalnim dnevnim temperaturama oko 30°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne Srbije umerena i jaka suša, dok će u delovima jugoistočne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Štetočine napadaju voćarske i ratarske useve

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Na plodovima jabuke registrovano je prisustvo jaja druge generacije jabukinog smotavca. Nakon berbe bresaka i nektarina usled nedostatka primarnog domaćina leptiri breskvinog smotavca migriraju u zasade jabučastog voća gde nastavljaju svoj razvoj. Utvrđeno je prisustvo mlađih i starijih larvenih stupnjeva obične kruškine buve kod koje se razvija peta letnja generacija.

Zaštitite kukuruz od druge generacije kukuruznog plamenca

U pogledu ratarskih kultura uočeni u visoki ulovi pamukove sovice. U narednim danima očekuje se masovno piljenje gusenica koje mogu naneti velike štete usevima. Na pojedinim parcelama paprike i kukuruza šećerca pregledom je uočeno i prisustvo položenih jajnih legala kukuruznog plamenca, dok je u usevima krompira povećana brojnost krompirovog moljca kod koga je u toku preklapanje leta leptira treće i četvrte generacije.


Tagovi

Vremenska prognoza Razvedravanje Kruškina buva Jabukin smotavac Promena vremena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.