Pretraživanje tekstova
U cilju sprečavanja infekcija od gljive prouzrokovača čađave krastavosti kruške kao i smanjenja infektivnog potencijala bakteriozne plamenjače jabučastog voća proizvođačima se preporučuje tretman nekim od preparata na bazi bakra.
U Srbiji se danas, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje oblačno vreme povremeno sa kišom, na planinama sa snegom, sa temperaturama oko prosečnih za ovaj deo marta. Od sutra, 11. do petka 13. marta prognozira se pretežno sunčano i toplo vreme sa maksimalnim dnevnim temperaturama znatno iznad višegodišnjeg proseka, u mnogim mestima i preko 20°S.
U petak posle podne došlo bi do naoblačenja, pa bi do nedelje 15. marta preovlađivalo oblačno i hladnije vreme povremeno sa kišom u nižim i snegom u višim predelima, uglavnom slabog intenziteta. Od ponedeljka 16. marta do kraja perioda očekuje se pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperature.
Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima zapadne, centralne, istočne i južne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima jugoistočne Srbije ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.
Česte padavine i visoka vlažnost vazduha mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve i prouzrokovačem sušenja cvetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća.
U cilju sprečavanja infekcija od gljive prouzrokovača čađave krastavosti kruške kao i smanjenja infektivnog potencijala bakteriozne plamenjače jabučastog voća proizvođačima se preporučuje tretman nekim od preparata na bazi bakra. U pogledu biljnih štetočina u zasadima kruške registrovano je povećano prisustvo obične kruškine buve.
Tagovi
Porast temperatura Jabučasto voće Zaštita bakarnim sredstvima Čađava krastavost kruške Kruškina buva
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a... Više [+]
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a potom cvast sa dosta belih cvetova. Međutim, postoje i generativni pupoljci, iz kojih se razvija cvet, a potom plod i ovi pupoljci su krupniji, okruglastog oblika. Inače, ovo je važno za raspoznavanje pupoljaka, koji nam umnogome olakšavaju rezidbu. Plod aronije sadrži 10 do 13 % fruktoznog šećera, do 1,5 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, vitamina C 2g do 3 g u sto grama ploda, citrina ili vitamina P (2 mg %), karotin, vitamin E, kompleks vitamina B, mineralne materije, amigdalin, kumarin, rutin, sorbit i druge značajne materije za ljudski organizam. Nastavak sledi. Stanko Nekić.