Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 10.03.2020. 16:00

Posle kišnog vikenda, sledi porast temperatura - zaštitite jabučasto voće

U cilju sprečavanja infekcija od gljive prouzrokovača čađave krastavosti kruške kao i smanjenja infektivnog potencijala bakteriozne plamenjače jabučastog voća proizvođačima se preporučuje tretman nekim od preparata na bazi bakra.

Foto: Julijana El Omari
  • 348
  • 63
  • 0

U Srbiji se danas, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje oblačno vreme povremeno sa kišom, na planinama sa snegom, sa temperaturama oko prosečnih za ovaj deo marta. Od sutra, 11. do petka 13. marta prognozira se pretežno sunčano i toplo vreme sa maksimalnim dnevnim temperaturama znatno iznad višegodišnjeg proseka, u mnogim mestima i preko 20°S.

U petak posle podne došlo bi do naoblačenja, pa bi do nedelje 15. marta preovlađivalo oblačno i hladnije vreme povremeno sa kišom u nižim i snegom u višim predelima, uglavnom slabog intenziteta. Od ponedeljka 16. marta do kraja perioda očekuje se pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperature.

Vlažni uslovima u većem delu Srbije

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima zapadne, centralne, istočne i južne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima jugoistočne Srbije ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Jabučasto voće zaštitite bakrom

Česte padavine i visoka vlažnost vazduha mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve i prouzrokovačem sušenja cvetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća.

Krenula i kruškina buva? Kako je sprečiti?

U cilju sprečavanja infekcija od gljive prouzrokovača čađave krastavosti kruške kao i smanjenja infektivnog potencijala bakteriozne plamenjače jabučastog voća proizvođačima se preporučuje tretman nekim od preparata na bazi bakra. U pogledu biljnih štetočina u zasadima kruške registrovano je povećano prisustvo obične kruškine buve.


Tagovi

Porast temperatura Jabučasto voće Zaštita bakarnim sredstvima Čađava krastavost kruške Kruškina buva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...