• Prognoza
  • 05.05.2020. 09:30

Posle sutrašnje kiše, porast temperature - opasnost od krompirove zlatice

Na usevima ozime pšenice, registrovano je prisustvo imaga žitne pijavice, vaši i imaga žitnih stenica ali ispod praga štetnosti. Kod krompira uočeno je prisustvo imaga i jajnih legala krompirove zlatice.

Foto: Martina Popić
  • 134
  • 16
  • 0

Danas, 5. maja najpre na severu, a zatim i u ostalim predelima očekuje se novo naoblačenje sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U sredu 6. maja bilo bi hladnije, mestimično sa kišom i pljuskovima, posle podne i uveče postepen prestanak padavina i razvedravanje. Do kraja perioda prognozira se suvo i preovlađujuće sunčano vreme uz postepeni porast temperature vazduha, izveštaj je Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne i zapadne umereno do jaka suša, dok će u delovima istočne Srbije biti jaka do ekstremna suša.

Žitna pijavica, krompirova zlatica i šljivin smotavac prave problem

Tokom proteklih sedam dana registrovana je aktivnost insekata štetočina. Na usevima ozime pšenice, registrovano je prisustvo imaga žitne pijavice, vaši i imaga žitnih stenica ali ispod praga štetnosti. Kod krompira uočeno je prisustvo imaga i jajnih legala krompirove zlatice.

Suzbijanje pepelnice u zasadima jabuke

U pogledu voćarskih kultura registrovano je prisustvo jaja jabukinog, šljivinog i breskvinog smotavca. U toku je početak piljenja larvi prve generacije ove štetočine. Nestabilno vreme sa padavinama krajem protekle sedmice moglo je stvoriti uslove za infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Uslovi su povoljni i za razvoj prouzrokovača pepelnice jabuke, šupljikavosti lišća koštičavog voća i pegavosti lista višnje i trešnje.

Kod ratarskih kultura u fazama cvetanja ječma i u uslovima visoke vlažnosti postoji rizik od infekcije klasa gljivom prouzrokovačem fuzarioze klasa.


Tagovi

Suvo vreme Mestimično oblačno Pojava krompirove zlatice Uslovi razvijanja šetetočina Pepelnica kod jabuke Šljivin smotavac Ekstremna suša Čađava pegavost lista


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada su poljoprivrednicima podrumi puni hrane lakše im je da planiraju narednu proizvodnu sezonu.