Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno zagrevanje
  • 20.04.2016. 15:30

Posledice globalnog zagrevanja sve veće

Mart 2016. bio je 11. uzastopni rekordno topao mesec na planeti, a pored toga u martu je temperaturna razlika u odnosu na normalnu temperaturu bila najviša do sada.

  • 271
  • 10
  • 0

Mart 2016. bio je 11. uzastopni rekordno topao mesec na planeti, a pored toga u martu je temperaturna razlika u odnosu na normalnu temperaturu bila najviša do sada, saopštila je juče američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Sa prosečnom temperaturom od 12,7 stepeni Celzijusa na planeti mart 2016. bio je najtopliji, ali je u martu takođe nastavljen trend rekordno visokih temperatura koji je počeo u maju prošle godine, saopštila je NOAA koja vodi merenja od 1880. godine. Globalna temperatura u martu bila je 2,20 stepeni Celzijusa iznad proseka u 20. veku i 0,58 stepeni toplija nego u martu 2015., što je bio prethodni najtopliji mart mesec.

"Potučen" rekord iz 1944. godine

Stručnjak za klimu ove uprave Džesika Blanden je navela da 11 uzastopnih rekordno toplih meseci "tuče" rekord od 10 uzastopnih meseci 1944. godine. Naučnici navode da je to posledica klimatskog fenomena El Ninjo uz globalno zagrevanje kao posledica delovanja ljudi. Afrika i Indijski okean su bili posebno topli, izjavila je Blanden.

Prva tri meseca ove godine bila su toplija od proseka za 1,15 stepeni Celzijusa i 0,28 stepeni Celzijusa toplija od prethodnog rekorda za prva tri meseca u godini, postavljenog prošle godine.

Očekuje se da El Ninjo prekine ovaj trend

Pored NOAA, i amerčka svemirska agencija i NASA i japanska metorološka agencija saopštile su da je mart bio rekordno topao mesec. Blanden smatra da postoje velike šanse da april bude takođe topao i zaokruži celu godinu uzastopno rekordno toplih meseci. Na kraju će taj trend da se prekine, navodi ona, kada se rasprši El Ninjo. El Ninjo, klimatski fenomen koji zagreva delove Pacifika i menja vreme širom planete ima tendenciju da diže globalne temperature. La Ninja, njegova druga strana sa zahlađenjem predviđa se kasnije ove godine.

Foto:bigstockphotos.com;Olexandr


Izvori

beta.rs


Tagovi

Globalno zagrevanje El Ninjo Planeta NOAA NASA Najtopliji mesec Afrika Indijski okean

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]