Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza vremena
  • 30.08.2016. 14:00

Pretežno sunčano - temperatura iznad proseka

U Srbiji se u periodu od 29. avgusta do 7. septembra u većini mesta očekuje pretežno sunčano i toplo vreme sa temperaturama oko i iznad višegodišnjeg proseka.

Foto: bigstockphoto.com, Mark Spirit
  • 395
  • 18
  • 0

U Srbiji se u periodu od 29. avgusta do 7. septembra u većini mesta očekuje pretežno sunčano i toplo vreme sa temperaturama oko i iznad višegodišnjeg proseka. U jutarnjim časovima po kotlinama i rečnim dolinama biće uslova za pojavu magle. U utorak 30. avgusta se na severu i zapadu zemlje prognozira oblačno i malo svežije vreme ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskovima sa grmljavinom, dok bi u ostalim krajevima bilo pretežno sunčano. Od srede 31. avgusta bi ponovo preovlađivalo sunčano vreme, samo na istoku i u planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti bilo bi ponegde uslova za kratkotrajnu kišu ili pljuskove sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom 10-dnevnom periodu na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Padavine pogodivale širenju biljnih bolesti

Česte i obilne padavine na početku sedmice pogodovale su širenju biljnih bolesti. Usevi šećerne repe se nalaze u fazi razvoja korena i sinteze šećera i u ovom periodu je veoma važno očuvati zelenu lisnu masu, a uslovi za razvoj najznačajnijeg patogena šećerne repe - prouzrokovača pegavosti lista su izuzetno povoljni.

Toplo vreme pojačava aktivnost insekata

Vizuelnim pregledom kukuruza na više lokaliteta registrovano je prisustvo simptoma crvenila. Toplo i sunčano vreme u drugom delu sedmice povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Registrovan je i visok procenat larvi kupusnog i krompirovog moljca, a povećana je i brojnost kukuruzne sovice. Pregledom useva paprike registrovana su sveže položena jaja pamukove sovice.

Foto: bigstockphoto.com, Mark Spirit


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Prognoza Vreme Srbija Agro prognoza Sunčano Temperature Bolesti bilja Zaštita