Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.07.2020. 09:00

Prethodne padavine uzrokovale trulež plodova, narednih dana toplo

U zasadima šljiva, bresaka i nektarina su uočeni simptomi truleži na plodovima kao posledica čestih padavina u periodu razvoja plodova.

Foto: WikimediaCommons/Sanja565658
  • 100
  • 10
  • 0

U Srbiji se narednih dana očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. U sredu 29. jula najviša temperatura vazduha u većini mesta bila bi oko 35°C. U četvrtak 30. i petak 31. jula, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom u planinskim predelima.

Od sledeće nedelje porast temperature

Temperatura u manjem padu (za tri do pet stepeni) - u četvrtak prvo na severu i zapadu, a u petak i u ostalim krajevima. U periodu od 1. do 2. avgusta najviša temperatura zadržaće se oko 30°C, a od ponedeljka 3. avgusta biće ponovo u porastu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Opasnost od leptira pamukove sovice

Obilne padavine tokom vikenda povoljno su uticale na razvoj biljnih bolesti. U zasadima šljiva, bresaka i nektarina su uočeni simptomi truleži na plodovima kao posledica čestih padavina u periodu razvoja plodova. Nestabilno vreme je stvorilo povoljne uslove za razvoj plamenače, sive truleži i pepelnice vinove loze.

Aktuelna plamenjača šljive - kako zaštititi zasade?

Kod ratarskih kultura registrovano je širenje simptoma pegavosti listova šećerne repe kako na starijem, tako i na mlađem lišću. U pogledu biljnih štetočina povećana vlažnost vazduha i visoke temperature vazduha pogoduju razvoju vaši na kukuruzu. Pored toga povećana je i brojnost leptira pamukove sovice na klopkama i brojnost jaja na usevima paprike, kukuruza, duvana, paradajza.


Tagovi

Vremenska prognoza Agrometeorološka prognoza Toplo vreme Trulež plodova Plamenjača Leptir pamukove sovice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...