• Vremenska prognoza
  • 28.07.2020. 09:00

Prethodne padavine uzrokovale trulež plodova, narednih dana toplo

U zasadima šljiva, bresaka i nektarina su uočeni simptomi truleži na plodovima kao posledica čestih padavina u periodu razvoja plodova.

Foto: WikimediaCommons/Sanja565658
  • 59
  • 9
  • 0

U Srbiji se narednih dana očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. U sredu 29. jula najviša temperatura vazduha u većini mesta bila bi oko 35°C. U četvrtak 30. i petak 31. jula, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom u planinskim predelima.

Od sledeće nedelje porast temperature

Temperatura u manjem padu (za tri do pet stepeni) - u četvrtak prvo na severu i zapadu, a u petak i u ostalim krajevima. U periodu od 1. do 2. avgusta najviša temperatura zadržaće se oko 30°C, a od ponedeljka 3. avgusta biće ponovo u porastu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Opasnost od leptira pamukove sovice

Obilne padavine tokom vikenda povoljno su uticale na razvoj biljnih bolesti. U zasadima šljiva, bresaka i nektarina su uočeni simptomi truleži na plodovima kao posledica čestih padavina u periodu razvoja plodova. Nestabilno vreme je stvorilo povoljne uslove za razvoj plamenače, sive truleži i pepelnice vinove loze.

Aktuelna plamenjača šljive - kako zaštititi zasade?

Kod ratarskih kultura registrovano je širenje simptoma pegavosti listova šećerne repe kako na starijem, tako i na mlađem lišću. U pogledu biljnih štetočina povećana vlažnost vazduha i visoke temperature vazduha pogoduju razvoju vaši na kukuruzu. Pored toga povećana je i brojnost leptira pamukove sovice na klopkama i brojnost jaja na usevima paprike, kukuruza, duvana, paradajza.


Tagovi

Vremenska prognoza Agrometeorološka prognoza Toplo vreme Trulež plodova Plamenjača Leptir pamukove sovice


Autorka

Julijana El Omari

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...