Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugoročna prognoza
  • 18.08.2022. 15:00

Prognoza za jesen ne obećava mnogo - možemo li očekivati padavine?

Čeka nas vreme toplije od proseka sa sušnijim uslovima koji će se tokom jeseni nastaviti nad južnom Evropom i Sredozemljem. Jugoistok našeg kontinenta ima šanse za padavine.

Foto: Maja Celing Celić
  • 363
  • 62
  • 0

Do meteorološke jeseni imamo nešto više od mesec dana. Ona počinje u septembru ali, pojedini faktori već sredinom leta mogu ukazati na to što nas čeka u nadolazećem godišnjem dobu. Kako piše evropski meteorološki servis Severe Weather, već se može videti jačanje uticaja La Ninje na jesenske vremenske uzorke na severnoj hemisferi. 

Kako znamo, meteorološka jesen obuhvata tri meseca, od septembra do novembra. Ovo je prelazna sezona iz najtoplijeg u najhladniji deo godine zbog čega u tom razdoblju može biti vrlo dinamično.

Prognostičari napominju da je La Ninja važan igrač jer već istorijski ima velik uticaj na jesen, a u svojoj prognozi detaljno opisuju takozvane ENSO oscilacije. Prema najnovijim analizama, anomalije globalne temperature oceana otkrivaju hladnije površinske vode od normalnih u središnjim i zapadnim ENSO regijama.

Toplije od proseka 

Dalje pišu kako nad većim delom Evrope postoji hladan signal zbog prevladavajućeg severnog strujanja zbog visokog pritiska u severnom Atlantiku. Ali takođe dodaju da vremenski obrazac u ovoj regiji nije tako direktno povezan sa ENSO fazama kao u SAD i Kanadi.

Pri izradi prognoze koriste evropski ECMWF model koji se smatra najpouzdanijim pa CFSv2 iz NOAA/NCEP iz SAD-a. Oba predviđaju da će Evropa imati temperature više od proseka u većem delu kontinenta. Sistem visokog pritiska trebalo bi da preovlada u jesen nad većim delom kontinenta.

Opet toplije od proseka

Severna Evropa verovatno će biti pod uticajem sistema niskog pritiska, dok će vreme nad britanskim ostrvima zavisiti od visokog pritiska u severnom Atlantiku.

Suša na Sredozemlju

Nad kopnom se ne očekuju velike padavinske anomalije, osim verovatnih sušnih uslova koji će se tokom jeseni nastaviti nad južnom Evropom i Sredozemljem. Skandinavija bi mogla da oseti više padavina u jesenjoj sezoni.

Većina zapadnih i jugozapadnih Sjedinjenih Država može očekivati ​​toplije od normalnih i sušnije uslove. Ali, očekuje se da će na jugoistoku biti više šanse za padavine. Iznad srednjeg zapada se očekuju više temperature i suša. 

Iznad uobičajenih temperatura očekuje se i u istočnoj Kanadi, dok bi u zapadnoj kao i na Aljasci trebalo da budu normalni do hladniji uslovi i veće šanse za raniju zimsku sezonu.

Na kraju svoje prognoze spomenuli su i polarni vrtlog koji ima uticaja na kasnu jesen, a onda i zimu kao i proleće. Iako se čini da je još daleko do toga vremena, postoje naznake da bi on mogao biti slabiji, a što posledično može dovesti do toga da će u Evropi te SAD-u biti više hladnog vazduha. Ali, o tome će biti više reči u prognozi za zimu. 

Ako je voditi se onom starom, rosa u avgustu znači da će jesen biti lepa, mogla bi zaista biti lepa, a to znači i topla, sušna, što našim poljoprivrednicima sigurno neće ići na ruku. 


Tagovi

Dugoročna prognoza Prognoza za jesen Jesen 2022 Oborine Severe Weather Više temperature


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)