Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.12.2019. 12:20

Proleće uspred decembra: Visok nivo zaraze pepelnicom žita

Narednih sedam dana u Srbiji će biti izuzetno toplo vreme za drugu polovinu decembra, a registrovano je prisustvo simptoma rđe i pepelnice žita.

Foto: Bigstockphoto/Forester_/ilustracija
  • 240
  • 22
  • 0

U Srbiji se narednih sedam dana očekuje izuzetno toplo vreme za drugu polovinu decembra sa maksimalnom temperaturom od 10 do 18°C, osim pojedinih kotlina i dolina na jugozapadu i jugu Srbije, kao i Timočke Krajine, gde će se jutarnja magla duže zadržavati pa će biti hladnije.

U ostalim krajevima bi do srede 18. decembra bilo pretežno sunčano, a od četvrtka 19. decembra promenljivo oblačno. Od četvrtka uveče do ponedeljka 23. decembra moguće su slabe padavine ponegde. Temperatura bi bila u manjem padu, pa bi na visokim planinama bilo mešovitih padavina. U utorak i sredu, 24. i 25. decembra, prognozira se ponovo suvo i toplo vreme za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Pepelnica strnih žita: Vreme je za primenu fungicida

Prisustvo simptoma rđe i pepelnice žita

Početkom protekle sedmice na usevima pšenice registrovano je prisustvo simptoma rđe i pepelnice žita. Intenzitet zaraze zavisi od roka setve, sortimenta i gustine sklopa. U protekle četiri godine ovo je najveći procenat biljaka sa simptomima ovog patogena u jesenjem periodu, što ukazuje na dodatan oprez u proizvodnji pšenice do kraja vegetacije, jer se sa velikim infektivnim potencijalom patogena ulazi u sledeću godinu.

Takođe, registruje se i visok nivo zaraze pepelnicom žita koji se kreće do 50% zaraženih biljaka. U usevima ječma, registruje se prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma kao i prisustvo simptoma pepelnice žita. Prisustvo insekata nije registrovano zbog niskih temperatura.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Decembar Toplo vreme SPI-1 Rđa i pepelnica žita RHMZ


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.