Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 22.05.2018. 09:00

Promenjivo vreme, sa pojavom pljuskova i grada

Padavine će biti obilnije u sredu, a ponegde i sa pojavom grada. 

Foto: Pixabay / jeanluctelesfort
  • 406
  • 25
  • 0

U Srbiji se do četvrtka 24. maja očekuje promenljivo oblačno vreme, sa čestom pojavom pljuskova i grmljavine, uglavnom u popodnevnim
satima.  Padavine će biti obilnije u sredu, a ponegde i sa pojavom grada.  Potom će biti sunčano. U petak i subotu će biti uslova za pojavu poslepodnevnih pljuskova, uglavnom u planinskim predelima. Temperatura vazduha će biti malo iznad prosečnih vrednosti.

Na većem delu teritorije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u južnim delovima Srbije biti umereno vlažno.

Sredinu maja obeležilo je umereno toplo i nestabilno vreme, uobičajeno za naše podneblje za ovo doba godine. Sve poljoprivredne kulture imale su povoljne uslove za rast i razviće.

Jake infekcije

Kišovito vreme dovelo je do ostvarenja uslova za jake infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, kao i do spiranja prethodno nanetih preparata. Postojao je i visok rizik od infekcije prouzrokovačem mrke truleži plodova i prouzrokovačem pegavosti lista višnje i trešnje. Nestabilno vreme pogoduje ostvarivanju infekcije prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća i plamenjače šljive. Česte padavine su stvorile uslove za razvoj plamenjače, crne truleži, a sparno i toplo vreme omogućilo je povoljne uslove za razvoj pepelnice vinove loze, koje mogu inficirati sve zelene biljne organe.

U pogledu ratarskih kultura pšenica se nalazi u osetljivoj fazi cvetanja u kojoj se u uslovima padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha ostvaruju ulovi za infekciju prouzrokovačem fuzarioze klasa.

Aktivni i insekti štetočine

Što se tiče insekata štetočina, u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca. Na feromonskim klopkama registruju se ulovi imaga trešnjine muve, a konstatovani su i svi razvojni stadijumi kruškine buve.

Od ratarskih kultura, na krompiru je registrovano prisustvo imaga i larvi krompirove zlatice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Maj 2018 Kiša Infekcije Štetočine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta