Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 08.05.2018. 13:00

Promenljivo i nestabilno vreme utiče na razvoj bolesti

Nestabilno vreme sa pljuskovima, koji se najavljuje ovih dana, može da stvori povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti.

Foto: Pixabay / Kapa65
  • 185
  • 13
  • 0

Promenljivo i nestabilno vreme, sa češćom pojavom padavina, kiše mestimično i lokanih pljuskova sa grmljavinom očekuje se u periodu od 10. do 16. maja. Negde su moguće i obilnije padavine. Temperatura vazduha će biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, a krajem perioda u manjem padu.

U severnim i zapadnim krajevima Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, u delovima centralne, istočne i jugoistočne Srbije umerena do jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Visoke temperature ubrzale su razvoj ozimih useva. Početne faze razvoja prolećnih kultura odvijale su se bez problema, iako je došlo smanjenja zaliha vlage u zemljištu.

Aktivnost insekata

U zasadima kruške se mogu naći jaja kruškine buve u svim fazama razvoja, od novo položenih do pred piljenje. Na listovima i tek zametnutim plodovima breskve i šljive registruje se prisustvo jaja i tek ispiljenih larvi breskvinog i šljivinog smotavca. U pogledu ratarskih kultura pregledom useva krompira registrovano je prisustvo imaga krompirove zlatice, kao i položena jaja sa naličja lista.

Nestabilno vreme utiče na bolesti

Nestabilno vreme sa pljuskovima, koji se najavljuje ovih dana, može da stvori povoljne uslove za razvoj plamenjače, pepelnice i crne pegavosti vinove loze, zatim prouzrokovača čađave krastavosti jabuke i drugih bolesti. Što se tiče ratarskih kultura, povoljni su uslovi za razvoj rđe na pšenici, koja je na nekim parcelama već prisutna.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Maj 2018 Vreme Prognoza Insekti Bolesti


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer