Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 08.08.2023. 13:00

Promenljivo i oblačno vreme: Registrovan kukuruzni plamenac u usevima

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata.

Foto: Maja Celing Celić
  • 150
  • 10
  • 0

U Srbiji se danas, 8. avgusta 2023. godine, očekuje promenljivo oblačno i hladnije vreme od uobičajenog za ovo doba godine sa uslovima za pojavu kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ponegde praćenih gradom. Od srede 9. avgusta do kraja perioda prognozira se pretežno sunčano vreme, osim u četvrtak 10. avgusta kada se očekuje prolazno naoblačenje, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Jutra će biti sveža, a dnevna temperatura će biti u postepenom porastu. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne i centralne Srbije biti umereno i jako vlažni.

Paučinar i crvena voćna grinja u jabučnjacima

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Trenutno se u usevima kukuruza šećerca, semenskog i merkantilnog kukuruza i u usevima paprika registruju položena jajna legla kukuruznog plamenca. U toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine. U svim značajnim regijama gde se proizvodi krompir beleži se povećanje ulova leptira krompirovog moljca.

Kod voćarskih kultura u toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca i treće generacije breskvinog i šljivinog smotavca. Usled smenjivanja izuzetno toplog i kišnog vremena brojnost običnog paučinara i crvene voćne grinje u nekim zasadima jabuke se povećava.

U pogledu biljnih bolesti trenutno vladaju veoma povoljni uslovi za razvoj prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe. Kod vinove loze prve padavine mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem sive truleži grožđa.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Oblačno Hladno Sunčano Pljuskovi Grmljavina Vremenska prognoza Kukuruzni plamenac Krompirov moljac Smotavac Paučinar


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva