Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 02.04.2019. 15:00

Promenljivo oblačno sa kišom

Do 10. aprila prognozira se promenljivo oblačno vreme ponegde sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima.

Foto: Ratko Bogosavac
  • 185
  • 15
  • 0

Češća pojava pljuskova očekuje se u petak 5. aprila kao i u utorak i sredu, 9. i 10. aprila, kada bi temperature vazduha bile oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U petak bi i vetar oslabio.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, na krajnjem severu zemlje ekstremna suša, dok će u delovima centralne i zapadne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

U periodu cvetanja može doći do infekcije cveta gljivom

Tokom proteklih dana zabeležena je aktivnost insekata. Na starim repištima se registruju visoke brojnosti sive repine pipe i sa porastom temperatura očekuje se njena migracija ka novim repištima.

Kod voćarskih kultura registrovano je prisustvo jaja i larvi obične kruškine buve. U toku je piljenje larvi prezimljujuće generacije ove štetočine. Na koštičavom voću koje je u fazi cvetanja registrovano je prisustvo rutave bube.

Probudila se rutava buba, kako je se rešiti?

U pogledu biljnih bolesti, u periodu cvetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti, može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova i grančica. Ova gljiva u kasnijim fazama razvoja prouzrokuje i trulež plodova.

Kod ratarskih kultura, na većini parcela pod usevima ozime pšenice i ječma mogu se naći simptomi pepelnice, lisne rđe, mrežaste pegavosti. Na pojedinim parcelama simptomi rđe su prisustni na nivou praga štetnosti.


Tagovi

Vreme Prognoza April Rutava buba Larve Pepelnica


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.