Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rutava buba
  • 26.03.2019. 08:00

Probudila se rutava buba, kako je se rešiti?

Vreme cvetanja voćaka period je kada se voće mora zaštititi od napada prvog insekta koji pravi štete u voćnjacima - rutave bube ili cvetojeda. Ova štetočina može da uništi i do 80% tek otvorenih cvetova.

Foto: Bojan Kecman
  • 4.214
  • 280
  • 0

Zima je ranije otišla, a proleće je stiglo pre nego što smo očekivali. Voćke su počele da cvetaju, naročito šljiva i kruška. Sorte krušaka junska lepotica i Abate Fetel su u punom cvetanju što je nekarakteristična pojava za kraj marta. To im, međutim, nije pomoglo da izbegnu napad rutave bube (Tropinota hirta) koja može da prouzrokuje veliku štetu u voćnjacima. Ova štetočina izgriza otvorene cvetove jabuka, krušaka, šljiva, jagoda, breskvi, uništava tučak i prašnike cveta zbog čega nema formiranja plodova. Napada i cvetove povrća.

Nije lako boriti se protiv ove štetočine koja prezimljava u zemljištu, u stadijumu lutke. Najveći problem je što se efikasno može uništiti samo insekticidima koji su štetni i za pčele. Naravno da postoje voćari koji i to rade, ali za takvu meru, nema opravdanja.

Suzbijanje rutave bube

Najbolja mera je postavljanje klopki u vidu plavih plastičnih flašica ili prepolovljenih belih čaša od jogurta koje se vežu za granu voćke. Postavljaju se po obodima voćnjaka, sredini i početku redova. Posude, u visini dva prsta, pune se vodom pomešanom sa deterdžentom za sudove, sa različitim aromama (jabuka, jagoda itd). Mirisi privlače lutku koja upada u vodu i udavi se, a njihov miris privući će ostale jedinke, koje čeka ista sudbina.

Potrebna zaštita voćnjaka

Dobro je na kraju vegetacije prosuti klopke sa telima uginulih buba po voćnjaku kako bi se smanjio napad u narednoj godini. Mnogi voćari greše jer ubrzo po kretanju vegetacije kose travu između redova voćaka ili upotrebe herbicide koji uniištavaju maslačak, a cvet maslačka privlači odrasle jedinke i smanjuje napad štetočine.

Herbicidi se rano koriste

Voćari greše upravo po pitanju primene herbicida jer ih suviše rano upotrebljavaju u voćnjacima pri čemu uništavaju korisne insekte i biljke koje mogu pomoći u borbi protiv rutave bube. Ovde se misli na setvu kultura koje cvetaju u isto vreme kao i voćke, kao što su na primer uljana repica i facelija, ali malo ko ih seje u voćnjacima.

Beli drvotočac: Opasnost za voćnjake - dovoljna jedna gusenica da uništi stablo

Zaoravanje stajnjaka u jesen takođe smanjuje napad štetočine jer se uništavaju odrasle lutke koja prezimljavaju u zemljištu. Zato voćari, dobro razmislite kako ćete štititi voćke. Nemojte koristiti insekticide i čuvajte pčele


Tagovi

Rutava buba Uzgoj voća Tučak Prašnici Junska lepotica Abate fetel Suzbijanje štetočina Zaštita Klopke


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.