Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.11.2023. 15:20

Promenljivo vreme sa povremenim padavinama: Ugroženi ječam, uljana repica i pšenica

Od insekata štetočina u usevima uljane repice, pšenice i ječma se registruje prisustvo lisnih vaši.

Foto: Depositphoto/Ratikova
  • 200
  • 57
  • 0

U Srbiji se do srede 29. novembra 2023. godine očekuje promenljivo vreme sa temperaturama u granicama višegodišnjeg proseka i povremenom pojavom padavina, kiše, susnežice i snega. Najviše padavina bilo bi u utorak 28. novembra. U jutarnjim časovima bilo bi slabih i umerenih mrazeva. U četvrtak i petak, 30. novembra i 1. decembra, prognozira se nagli porast temperature, pa bi u petak maksimalne dnevne temperature ponegde bile i iznad 20°C. Došlo bi do otapanja snežnog pokrivača na planinama.

U toku noći i u subotu 2. decembra došlo bi do naglog zahlađenja sa mešovitim padavinama. Od nedelje 3. do utorka 5. decembra očekuje se uglavnom suvo i hladno vreme sa jutarnjim mrazevima, a u sredu 6. decembra novo naoblačenje sa mešovitim padavinama.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako i ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima severne Srbije biti umereno vlažni i normalni uslovi vlažnosti.

Mrežasta i žutomrka pegavost u usevima pšenice i ječma

U usevima uljane repice uočeni su simptomi suve truleži na najstarijim, donjim listovima, a u usevima ječma prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma, dok su u usevu pšenice registrovani simptomi žutomrke pegavosti lista pšenice.

Uljana repica na udaru štetočina - kako je zaštititi?

Od insekata štetočina u usevima uljane repice, pšenice i ječma se registruje prisustvo lisnih vaši. Populacija je značajno brojnija u odnosu na prethodne godine zbog izuzetno visokih temperatura vazduha koje su pratile početni period vegetacije. Visoke temperature u jesenjem periodu su uslovile i prenamnoženje poljskih glodara na čiju aktivnost treba obratiti pažnju u usevima uljane repice, pšenice i ječma.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Promenljivo vreme Padavine Susnežica Sneg Jutarnji mrazevi Suva trulež Lisne vaši Žutomrka pegavost Mrežasta pegavost


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva