Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 18.04.2023. 13:30

Promenljivo vreme uz pojavu kiše: Počinje let repine pipe

Na starim i novim repištima registrovano je prisustvo repine pipe.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 61
  • 9
  • 0

U Srbiji se u periodu od 17. do 23. aprila očekuje promenljivo vreme, uobičajeno za ovaj mesec. Temperature vazduha će biti oko ili nešto iznad višegodišnjeg proseka. Povremeno će biti kratkotrajne kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom, kao i dužih sunčanih intervala, na visokim planinama moguće su i mešovite padavine. Od ponedeljka 24. aprila do kraja perioda prognozira se manji pad temperature uz češće i obilnije pljuskove i grmljavinu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima centralne i južne Srbije preovladavaće umereno do jako i ekstremno vlažni uslovi, u delovima severne i istočne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Jabuke i kruške u osetljivoj fazi

Tokom proteklih sedam dana bilo je uslova za aktivnost insekata. Na starim i novim repištima registrovano je prisustvo repine pipe. Sa porastom temperature vazduha preko 20 stepeni Celzijusa počinje let pipe u potrazi za hranom, odnosno let ka novim repištima.

U pogledu biljnih bolesti, jabuke i kruške se nalaze u veoma osetljivim fazama razvoja sa aspekta zaraze najznačajnijim patogenima, tako da prve padavine mogu stvorirti povoljne uslove za ostvarenje infekcija. U periodu cvetanja jabučastog voća može doći do infekcije cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća, kao i infekcije jabuke prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Promenljivo vreme Kiša Pljuskovi Pad temperature Grmljavina Vlažnost vazduha Repina pipa Bakteriozna plamenjača Čađava pegavost Krastovost ploda jabuke


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer