Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.06.2020. 09:20

Razvoj bakteriozne plamenjače - nastavak nestabilnog vremena

Izuzetno nestabilni vremenski uslovi sa učestalim padavinama i optimalnim temperaturama pogoduju razvoju biljnih bolesti kao što su bakteriozna plamenjača jabučastog voća, plamenjača i pepelnica vinove loze.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 284
  • 47
  • 0

U Srbiji se u periodu do 24. juna očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, lokalnih pljuskova i grmljavina. Temperatura vazduha bi u većini mesta bila oko prosečnih vrednosti (od 23 do 26°C).

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne, zapadne i centralne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Jabukin smotavac, plamenjača i pegavost

Izuzetno nestabilni vremenski uslovi sa učestalim padavinama i optimalnim temperaturama pogoduju razvoju biljnih bolesti kao što su bakteriozna plamenjača jabučastog voća, plamenjača i pepelnica vinove loze. Ovakvi uslovi sa povećanom vlažnošću vazduha stvorili su povoljne uslove za razvoj truleži plodova koštičavog voća. Period primarnih infekcija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke je završen.

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

Takođe, u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca, a u zasadima kruške registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U toku je let imaga i polaganje jaja druge letnje generacije.

Kod ratarskih kultura prisutni su simptomi plamenjače suncokreta i krompira, a na šećernoj repi registrovane su prve pojedinačne pege od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe. U pogledu biljnih štetočina pregledom zasada jabuke uočene su lisne vaši na mladim listovima.

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i crna pegavost

Kod ratarskih kultura, na kukuruzu na naličju listova je utvrđeno prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca u različitim embrionalnim fazama. U toku je polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca.


Tagovi

Nestabilno vreme Padavine Bakteriozna plamenjača Lisne vaši Obična kruškina buva Trulež plodova Čađava krastavost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...