• Vremenska prognoza
  • 16.06.2020. 09:20

Razvoj bakteriozne plamenjače - nastavak nestabilnog vremena

Izuzetno nestabilni vremenski uslovi sa učestalim padavinama i optimalnim temperaturama pogoduju razvoju biljnih bolesti kao što su bakteriozna plamenjača jabučastog voća, plamenjača i pepelnica vinove loze.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 221
  • 46
  • 0

U Srbiji se u periodu do 24. juna očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, lokalnih pljuskova i grmljavina. Temperatura vazduha bi u većini mesta bila oko prosečnih vrednosti (od 23 do 26°C).

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne, zapadne i centralne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Jabukin smotavac, plamenjača i pegavost

Izuzetno nestabilni vremenski uslovi sa učestalim padavinama i optimalnim temperaturama pogoduju razvoju biljnih bolesti kao što su bakteriozna plamenjača jabučastog voća, plamenjača i pepelnica vinove loze. Ovakvi uslovi sa povećanom vlažnošću vazduha stvorili su povoljne uslove za razvoj truleži plodova koštičavog voća. Period primarnih infekcija prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke je završen.

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

Takođe, u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca, a u zasadima kruške registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. U toku je let imaga i polaganje jaja druge letnje generacije.

Kod ratarskih kultura prisutni su simptomi plamenjače suncokreta i krompira, a na šećernoj repi registrovane su prve pojedinačne pege od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe. U pogledu biljnih štetočina pregledom zasada jabuke uočene su lisne vaši na mladim listovima.

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i crna pegavost

Kod ratarskih kultura, na kukuruzu na naličju listova je utvrđeno prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca u različitim embrionalnim fazama. U toku je polaganje jaja prve generacije kukuruznog plamenca.


Tagovi

Nestabilno vreme Padavine Bakteriozna plamenjača Lisne vaši Obična kruškina buva Trulež plodova Čađava krastavost


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva ječma "na čekanju". Kiša gospodari.