Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.02.2024. 11:00

Repičina pipa i dalje aktuelna, u Srbiji toplo za ovaj period godine

Trenutne vremenske prilike veoma su povoljne za izlazak repičine pipe sa mesta prezimljavanja i njihovo masovno naseljavanje novih useva uljane repice, kao i početak polaganja jaja.

Foto: PIS Vojvodina
  • 91
  • 29
  • 0

U Srbiji se u narednom periodu zadržava toplo vreme za ovaj period godine, u većini mesta od 15 do 20 stepeni Celzijusa, a u košavskom području i planinskim predelima i vetrovito uz umeren i jak, povremeno i olujni južni i jugoistočni vetar. U sredu 28. februara bilo bi malo i umereno oblačno i suvo. Zatim do kraja ove sedmice umereno do potpuno oblačno, u četvrtak 29. februara i petak 1. marta u većini krajeva, a za vikend uglavnom u brdsko-planinskim predelima bila bi mestimično slaba, kratkotrajna kiša.

Početkom naredne sedmice suvo sa dužim sunčanim periodima, samo se u utorak 5. marta na zapadu i jugozapadu očekuje novo naoblačenje sa kišom. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, dok će u delovima centralne Srbije biti umerena suša.

Kruškina buva uočena u voćnjacima

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata. U usevima uljane repice registrovano je prisustvo odraslih jedinki male repičine pipe, kao i pojava velike repičine pipe. Trenutne vremenske prilike veoma su povoljne za njihov izlazak sa mesta prezimljavanja i njihovo masovno naseljavanje novih useva uljane repice, kao i početak polaganja jaja. Na velikom broju parcela postignut je prag štetnosti.

Kod voćarskih kultura, pregledom zasada kruške uočena su imaga prezimljujuće generacije obične kruškine buve kao i položena jaja. 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Toplo vreme Vremenska prognoza Agro prognoza Naoblačenje sa kišom Suša Kratkrotrajna kiša Repičina pipa Kruškina buva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva