Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.03.2023. 13:00

Sa prvim padavinama može doći do infekcije lisnog tkiva jabuke

U usevima pšenice koji se nalaze u fazi od kraja bokorenja do prvog kolenca prisutni su simptomi sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i lisne rđe.

Foto: Martina Pavlović
  • 69
  • 35
  • 0

U Srbiji se početkom perioda očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima uz maksimalne temperature od 16 do 23 stepena Celzijusa. U utorak 21. marta se kiša lokalno očekuje južno od Save i Dunava uz češće padavine na području Kosova i Metohije, u Pčinjskom i Pirotskom okrugu. U sredu 22. marta uslova za kratkotrajnu kišu biće na istoku i jugoistoku Srbije, kao i u planinskim predelima.

U četvrtak i petak 23. i 24. marta prognozira se suvo, a prolazna zahlađenja s kišom i pljuskovima u svim krajevima očekuju se u subotu i ponedeljak 25. i 27. Marta. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u južnoj Srbiji biti umereno i jako vlažni uslovi.

Monilioza u zasadima kajsije, breskve i nektarine

Tokom proteklih sedam dana uočeno je prisustvo biljnih bolesti. U usevima pšenice koji se nalaze u fazi od kraja bokorenja do prvog kolenca prisutni su simptomi sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i lisne rđe.

Kod voćarskih kultura sa prvim padavinama može doći do ostvarenja infekcije mladog lisnog tkiva jabuke prouzrokovačem čađave pegavosti. Takođe, u zasadima kajsija, bresaka i nektarina koje su u fazi cvetanja može doći do infekcije cveta prouzrokovačem sušenja cvetova, grančica i grana koštičavog voća - monilioze, zatim infekcije cveta prozrokovačem kovrdžavosti lista breskve.

Vremenski uslovi su povoljno uticali i na aktivnost insekata štetočina. U zasadima kruške registrovan je početak piljenja larvi obične kruškine buve. Kod ratarskih kultura, u usevima uljane repice utvrđeno je prisustvo male i velike repičine pipe i repičinog sjajnika u niskim brojnostima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Promenljivo oblačno Normalna vlažnost Suvo vreme Kiša Siva pegavost lista Pepelnica žita Lisna rđa Moniloza Kovrdžavost lista breskve Repičina pipa Repičin sjajnik


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva