Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.12.2023. 10:00

Smene niskih i visokih temperatura ostavljaju posledice na biljkama

U sredu i četvrtak, 6. i 7. decembra, prognozira se oblačno i hladno vreme sa mešovitim padavinama.

Foto: Maja Celing Celić
  • 102
  • 12
  • 0

U Srbiji se u periodu do 13. decembra 2023. godine očekuje uobičajeno vreme za ovo doba godine. Temperature vazduha bi, uz manja kolebanja, bile u granicama višegodišnjeg proseka, do nedelje 10. decembra sa slabim do umerenim jutarnjim mrazevima. U utorak, 5. decembra, bilo bi uglavnom suvo. U sredu i četvrtak, 6. i 7. decembra, prognozira se oblačno i hladno vreme sa mešovitim padavinama.

U petak 8. decembra došlo bi do prestanka padavina, pa bi do nedelje 10. decembra bilo suvo. U periodu od 11. do 13. decembra očekuje se prolazno naoblačenje sa kišom uz manji porast temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima centralne i jugozapadne Srbije preovladavaće ekstremno vlažni uslovi, u zapadnoj, istočnoj, delovima južne i na krajnjem severu zemlje umereno i jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Oučena rđa na pšenici

Tokom proteklih sedam dana uočeni su simptomi biljnih bolesti. U usevima uljane repice prisutni su simptomi suve truleži, uglavnom na donjim listovima. U usevima pšenice registrovano je prisustvo simptoma rđe. Na pojedinim parcelama pod pšenicom uočene su manje oaze crvenkaste i žućkaste boje.

Ovakvi simptomi su posledica uticaja fizičkih faktora odnosno smene niskih temperatura tokom noći i visokih temperatura u toku dana. U poniklim usevima strnih žita registrovano je i prisustvo poljskih glodara, pre svega poljskog miša i poljske voluharice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Suvo vreme Mešovite padavine Naoblačenje Kiša Suva trulež Rđa na pšenici Poljski glodari


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva