AgroKlub.rs

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Agro prognoza » Stabilno i suvo vreme

Stabilno i suvo vreme

Vremenska prognoza

Stabilno i suvo vreme

Datum: 06.12.2016. 11:00

Kategorija:

Agro prognoza

Očekuje se stabilno i suvo vreme. U jutarnjim satima bilo bi slabih i umerenih, a ponegde u prizemnom sloju i jakih, jutarnjih mrazeva, kao i magle. U toku dana bi bilo pretežno sunčano.

U periodu do 11. decembra 2016. godine očekuje se stabilno i suvo vreme. U jutarnjim satima bilo bi slabih i umerenih, a ponegde u prizemnom sloju i jakih, jutarnjih mrazeva, kao i magle. U toku dana bi bilo pretežno sunčano.

Temperature oko prosečnih vrednosti

Do četvrtka, 8. decembra temperature vazduha bi bile oko i malo ispod, a od petka 9. decembra iznad prosečnih vrednosti. Jutarnji mrazevi bi oslabili. U ponedeljak 12. decembra prognozira se prolazno naoblačenje i osetno zahlađenje mestimično s kišom i snegom. U utorak i sredu, 13. i 14. decembra, očekuje se stabilizacija vremena, pa bi opet bilo hladno s umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i maglom. U predelima gde se magla bude zadržavala duže tokom dana temperatura vazduha će biti niža.

Preovladavaće jaka suša

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom periodu do 14. decembra na celoj teritoriji Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša.

Uslovi za pojavi i širenje biljnih bolesti i štetočina

Neposredno nakon setve, pri pojavi prvih izdanaka uljane repice, posebnu pažnju treba usmeriti na praćenje štetočina, koje u ovoj ranoj fazi rasta biljke mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Pregledom uljane repice evidentirano je prisustvo buvača, čija brojnost za sada nije velika. Važna mera u ovom periodu je zaštita kukuruza nakon berbe, prilikom unosa kukuruza u skladišta kao i dalje tokom perioda čuvanja. Najvažnija štetočina kukuruza u skladištima je žižak.

Foto: bigstockphoto.com/Voy

Broj pregleda članka: 876; Uspešnost članka: 55.8

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Tagovi: Uljana repica, Kukuruz, Mraz, Toplo, Magla, Buvač, Žižak, Suvo

Ključne reči članka: stabilno, i, suvo, vreme,


Marija Antanasković

Svi tekstovi autora

Autorka Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.


Izdvojeni članci - Agro prognoza

Stigla "Goveđa zima"
19.04.2017.