Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.04.2024. 10:30

Štetočine haraju usevima - sutra naglo zahlađenje

Na pojedinim parcelama uočeno je prisustvo sive kukuruzne pipe i oštećenja na mladim listovima kukuruza. Odrasle jedinke sive kukuruzne pipe izgrizaju kotiledone i ivične delove liski.

Foto: Martina Pavlović
  • 142
  • 47
  • 0

U Srbiji se u utorak, 16. aprila, prognozira postepena promena vremena: bilo bi vetrovito uz povećanje oblačnosti, posle podne mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. U sredu 17. aprila bilo bi oblačno i osetno hladnije sa temperaturom nižom za 15 do 20°C u odnosu na prethodni period, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, lokalno sa većom količinom padavina.

Do kraja perioda bi temperature bile ispod proseka za ovo doba godine, u većini krajeva od 12 do 16°C, sa čestom pojavom kiše i lokalnih pljuskova, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije povremeno padati sneg.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne i centralne umerena i jaka suša, u delovima zapadne ekstremna, dok će u delovima južne Srbije biti umereno i jako vlažni uslovi.

Krenula trešnjina vaš

Repičina pipa, Toplo i suvo vreme pogoduje razvoju štetočina. Na pojedinim parcelama uočeno je prisustvo sive kukuruzne pipe i oštećenja na mladim listovima kukuruza. Odrasle jedinke sive kukuruzne pipe izgrizaju kotiledone i ivične delove liski.

Za useve kukuruza ova štetočina je najopasnija pri nicanju mladih biljaka pa sve do obrazovanja prvih listova.

U pogledu voćarskih kultura, započeo je razvoj prve letnje generacije kruškine buve. U voćnjacima je uočeno i prisustvo crne trešnjine lisne vaši.


Tagovi

Zahlađenje Vremenska prognoza Vreme u aprilu Kukuruzna pipa Trešnjina vaš Kruškina buva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...