Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 06.03.2023. 14:50

Strna žita napadnuta najznačajnijim patogenima lista - od nedelje zahlađenje

U usevima pšenice koji se nalaze u različitim fazama bokorenja registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, rđe i pepelnice žita.

Foto: Maja Celing Celić
  • 130
  • 14
  • 0

U Srbiji se početkom perioda očekuje promenljivo vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala - kratkotrajna kiša ili pljusak biće lokalna pojava. Više padavina se očekuje u periodu od 9. do 12. marta. U ovom razdoblju duvaće južni i jugozapadni vetar uz porast temperature vazduha, pri čemu bi maksimalne dnevne bile od 11 do 19 stepeni Celzijusa. Pad temperature i zahlađenje se očekuje od 12. marta.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, u delovima severne i zapadne Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Breskve i nektarine u osetljivoj fazi

Tokom proteklih sedam dana na strnim žitima je došlo do značajnog povećanja procenta napadnutih biljaka najznačajnijim patogenima lista kao posledica izuzetno povoljnih uslova tokom ove zime. U usevima pšenice koji se nalaze u različitim fazama bokorenja registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, rđe i pepelnice žita. U usevima ječma prisutni su simptomi pepelnice žita i mrežaste pegavosti lista ječma u izuzetno visokim procentima napada.

U pogledu voćarskih kultura, zasadi bresaka i nektarina se nalaze u osetljivim fazama razvoja kada je u pitanju infekcija od strane prouzrokovača kovrdžavosti lista, tako da prve padavine mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije ovim patogenom.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Kratkotrajna kiša Pljusak Siva pegavost lista Rđa Pepelnica žita Mrežasta pegavost Zahlađenje Kovrdžavost lista


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva