Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 13.06.2022. 13:30

Sunčano do petka - kiša prouzrokovala plamenjaču i pepelnicu vinove loze

Uslova za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom biće i u petak i subotu, 17. i 18. juna.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 140
  • 27
  • 0

U većem delu Srbije će u periodu do 22. juna 2022. godine preovlađivati sunčano i toplo vreme. Maksimalne dnevne temperature biće oko i iznad višegodišnjeg proseka. U ponedeljak i utorak, 13. i 14. juna, se uz promenljivu oblačnost ponegde u istočnim i južnim krajevima očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi sa grmljavinom, lokalno su mogući i obilniji pljuskovi, grad i olujni vetar. Uslova za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom biće i u petak i subotu, 17. i 18. juna, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Krajem perioda prognozira se naoblačenje i zahlađenje sa padavinama, prvo u severnom delu Srbije.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima centralne i zapadne Srbije umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Veća aktivnost vaši

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. Brojnost kukuruznog plamenca je ovog proleća jako visoka. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije. Kod voćarskih kultura u toku je piljenje larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca. Takođe, u toku je i let imaga i polaganje jaja druge letnje generacije kruškine buve.

Suvo i toplo vreme u prethodnom periodu pogodovalo je i razvoju lisnih vaši koji sisanjem sokova na lišću prouzrokuju deformacije napadnutih biljnih delova jabučastog voća. U pogledu biljnih bolesti prve padavine uz visoke temperature vazduha mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje primarnih infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke. Česte i obilne padavine mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj i širenje plamenjače i pepelnice vinove loze, kao i truleži voća.


Tagovi

Pepelnica vinove loze Plamenjača vinove loze Vremenska prognoza Suša Kiša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...