Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 01.08.2022. 13:45

Sunčano i toplo: Kukuruz pod stresom zbog nepovoljnih uslova

Usevi kukuruza su pod stresom usled nepovoljnih uslova za razvoj u proteklom periodu i podložniji su napadu gljiva koje stvaraju alfatoksine koji su štetni u ljudskoj ishrani.

Foto: Maja Celing Celić
  • 239
  • 106
  • 0

Prema prognozi do subote, 6. avgusta, očekuje se sunčano i postepeno toplije vreme. U sredu posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti moguća je kratkotrajna kiša ili pljuskovi tek ponegde u planinskim predelima južne Srbije. Od nedelje bilo bi promenljivo uz manji pad temperature, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u zapadnoj, delovima severne i centralne Srbije preovladavaće jaka i ekstremna suša, u delovima jugoistočne Srbije umerena suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Piljenje larvi smotavca 

Suvo i toplo vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima jabuke registruju se jaja pred piljenje, kao i tek ispiljene larve druge generacije jabukinog smotavca. U zasadima šljiva, bresaka i nektarina u toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije smotavca. Uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve kod koje je u toku piljenje larvi četvrte letnje generacije.

Kod ratarskih kultura, u toku je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca, a registruje se i prisustvo pamukove/kukuruzne sovice. Na krompiru je u toku aktivnost treće generacije krompirove zlatice.

U pogledu biljnih bolesti u usevima šećerne repe koji se nalaze pod sistemom za navodnjavanje registrovano je širenje simptoma pegavosti lista šećerne repe. Usevi kukuruza su pod stresom usled nepovoljnih uslova za razvoj u proteklom periodu i podložniji su napadu gljiva koje stvaraju alfatoksine koji su štetni u ljudskoj ishrani.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Sunčano Toplo Kukuruzni plamenac Krompirova zlatica Jabukin smotavac Suša


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva