• Vremenska prognoza
  • 06.09.2021. 15:00

Sunčano i toplo vreme - zaštititi jabuke od skladišnih bolesti

Kod voćarskih kultura plodove jabuke u završnim fazama sazrevanja treba zaštititi od prouzrokovača skladišnih bolesti (mrke, gorke i meke truleži plodova).

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 67
  • 50
  • 0

U Srbiji se narednih dana očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. U sredu 8. i četvrtak 9. septembra na jugu se prognozira umereno oblačno i uglavnom suvo vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na većem delu teritorije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne, istočne i jugoistočne Srbije biti umerena do jaka suša.

Registrovano prisustvo kolonija krvave vaši

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata. U pojedinim zasadima jabuke se registruje prisustvo kolonija krvave vaši. Pored toga i dalje se odvija intenzivno piljenje larvi treće generacije jabukinog smotavca. Kod ratarskih useva u usevima krompira, registruje se povećanje ulova krompirovog moljca kod koga je u toku let četvrte generacije.

U pogledu biljnih bolesti u usevima šećerne repe, u proteklom periodu zabeleženi su visoki rizici za ostvarenje infekcije prouzrokovačem pegavosti lista šećerne repe. Kod voćarskih kultura plodove jabuke u završnim fazama sazrevanja treba zaštititi od prouzrokovača skladišnih bolesti (mrke, gorke i meke truleži plodova). 


Tagovi

Vremenska prognoza Toplo i sunčano vreme Pegavost lista šećerne repe Skladišne bolesti Krvave vaši


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...