Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.05.2018. 08:00

Sunčano i veoma toplo vreme - za vikend pljuskovi

U Srbiji će do kraja sedmice preovlađivati sunčano i vrlo toplo vreme, dok za predstojeći vikend meteorolozi najavljuju blago osveženje praćeno pljuskovima s grmljevinom.

Foto: Flickr / kuhnmi
  • 534
  • 42
  • 0

U Srbiji se u periodu od 29. do 31. maja očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme, uz lokalnu oblačnost ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima, grmljavinom i to uglavnom u zapadnim i jugozapadnim krajevima. U petak 1. i subotu 2. juna prognozira se promenljivo oblačno vreme sa češćom pojavom kratkotrajne kiše i pljuskova sa grmljavinom, a nakon toga se očekuje malo svežije vreme, sa temperaturom vazduha oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Vremenske prilike pogoduju jarim usevima

Toplo i sunčano vreme sa dovoljno vlage u zemljištu pogoduje intenzivnom rastu svih jarih useva kao i cvetanju i nalivanju zrna kod ozimih žitarica. Kukuruz se nalazi u fenofazi 8-9 listova i dovoljno zemljišne i vazdušne vlage mu omogućava nesmetani rast. Takvi agrometeorološki uslovi povoljni su i za suncokert koji je je u fazi 2-3 para listova. Soja je fazi u cvetanja, a šećerna repa u intenzivnom porastu i za sada ovi usevi imaju uglavnom povoljne uslove za razvoj.

Vlažno vreme povećava rizik za pojavu bolesti bilja

Toplo i nestabilno vreme sa padavinama tokom proteklih sedam dana pogodovalo je razvoju infekcije prouzrokovačem plamenjače i pepelnice vinove loze. U ovoj fazi razvoja vinove loze postoji opasnost i od infekcije prouzrokovačem sive truleži. Na nekim lokalitetima u zasadima jabuke i kruške registrovani su simptomi bakteriozne plamenjače.  Visoka vlažnost vazduha dovela je do ostvarenja uslova za jake infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, kao i do spiranja prethodno nanetih preparata. Postojao je i visok rizik od infekcije prouzrokovačem mrke truleži plodova i prouzrokovačem pegavosti lista višnje i trešnje.

Pojačana aktivnost voćnih štetočina

U pogledu ratarskih kultura pšenica se nalazi u osetljivoj fazi cvetanja u kojoj se u uslovima padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha ostvaruju ulovi za infekciju prouzrokovačem fuzarioze klasa. Što se tiče insekata štetočina u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukinog i šljivinog smotavca. Na feromonskim klopkama registruju se ulovi imaga trešnjine muve a konstatovani su i svi razvojni stadijumi kruškine buve. Kod ratarskih kultura na krompiru je registrovano prisustvo imaga i larvi krompirove zlatice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Agroprognoza Maj 2018 Vreme Srbija Bolesti bilja Štetočine


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.