Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 15.10.2019. 14:30

Sunčano sve do kraja nedelje: Zaštite stabla voćaka od glodara

U Srbiji se do kraja nedelje prognozira pretežno sunčano i toplo vreme, dok je tokom oktobra potrebno zaštititi stablo voćaka od glodara.

Foto: Pixabay/ryudiculous/
  • 111
  • 18
  • 0

U Srbiji se do 23. oktobra očekuje pretežno sunčano i toplo vreme, u jutarnjim časovima po kotlinama i dolinama reka sa maglom. Do nedelje 20. oktobra u većini mesta maksimalna dnevna temperatura će biti u intervalu od 24 do 29°C, a zatim do kraja perioda, 23. oktobra, u postepenom manjem padu, pri čemu će i dalje biti iznad prosečnih vrednosti za ovaj period godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne Srbije biti umerena suša.

Kako zaštititi voćke od glodara i divljači?

Zaštite stabla od glodara

Tokom oktobra potrebno je mlada stabla voćaka zaštititi od zečeva i drugih glodara koji svojom ishranom mogu napraviti velike štete. Glodari najveće štete nanose u periodu od nicanja useva do proleća. Useve oštećuju pregrizanjem mladog lišća.

Prskanje voća u jesen je neophodna mera kontrole gljivičnih oboljenja. Suzbijaju se patogeni koji prezimljavaju u kori drveća, grana, na pupoljcima primenom bakarnih preparata. Ekonomski najznačajniji patogeni kojima se smanjuje infektivni potencijal ovim tretiranjem su monilija, kovrdžavost lišća breskve, šurljikavost lišća koštičavog voća, čađava krastavost jabuke i drugi.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Oktobar Radovi u voćnjaku Prskanje voća Glodari


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D