Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 28.03.2017. 18:15

Sunčano vreme pogoduje biljnim štetočinama

Očekuje nas pretežno sunčano vreme, a od 3. do 5. aprila promenjivo oblačno. Većina voćki je u osetljivim fazama na pojavu i razvoj biljnih bolesti. Zabeležen je masovan ulov imaga sive repine pipe, kao i imaga repičinog sjajnika.

Foto: hangela / Pixabay
  • 1.101
  • 63
  • 0

Iako će u pojedinim krajevima tokom jutra biti mraz, očekuje nas pretežno sunčano vreme. Temperatura će postepeno rasti. U četvrtak umereno oblačno, a na severu moguća kratkotrajna kiša. Do nedelje sunčano i toplo.

Od ponedeljka promenjivo

U periodu od 3. do 5. aprila biće promenljivo oblačno i malo svežije vreme. Mestimično se očekuju kiša i pljuskovi. Temperatura će biti prosečna za ovo doba godine. Preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, a u delovima severne i severoistočne Srbije biće umerena suša.

Vremenske prilike odgovaraju štetočinama

Zabeležen je masovan ulov imaga sive repine pipe na starom i novom repištu. Pregledom useva uljane repice utvrđeno je prisustvo imaga repičinog sjajnika.

Većina voćki je u osetljivim fazama na pojavu i razvoj biljnih bolesti. Vremenske prilike pogoduju aktivnostima imaga, kao i piljenju larvi obične kruškine buve. Zasadi jabuke ugroženi su prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Moguća je i infekcija koštičavog voća prouzrokovačem sušenja cvetova i grančica.

Foto: hangela / Pixabay


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Imaga Čađavost lista Krastavost ploda Vreme Srbija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.