Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 10.10.2022. 14:25

Suvo, a od vikenda porast temperature: Kreću problemi sa glodarima

U jesenjem periodu problem predstavljaju glodari. Zbog toga je neophodno što češće obilaziti parcele, utvrditi prisustvo aktivnih rupa načinjenih od poljskih miševa, voluharica, hrčkova i izvršiti njihovo suzbijanje.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 182
  • 50
  • 0

U Srbiji se u periodu do 15. oktobra 2022. godine očekuje umereno do potpuno oblačno i nešto svežije vreme od uobičajenog za ovaj deo oktobra, u Vojvodini uglavnom suvo, a u ostalim krajevima mestimično sa slabom kišom. Zatim bi, od nedelje 16. oktobra do kraja perioda preovlađivalo sunčano vreme uz postepen porast dnevne temperature. Maksimalne dnevne temperature će biti oko ili malo iznad višegodišnjeg proseka, najčešće oko 20°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Jabuka sad najpodložnija napadima gljiva

U jesenjem periodu problem predstavljaju glodari. Zbog toga je neophodno što češće obilaziti parcele, utvrditi prisustvo aktivnih rupa načinjenih od poljskih miševa, voluharica, hrčkova i izvršiti njihovo suzbijanje.

Nakon berbe plodovi gotovo svih voćnih vrsta podložni su napadu biljnih bolesti, najčešće parazitskim gljivama. Veći broj vrsta gljiva prisutan je na plodovima jabuke u voćnjaku u trenutku berbe, odakle zajedno s plodovima dospevaju u skladište. Najznačajnije bolesti jabuke koje se razvijaju nakon berbe i tokom skladištenja su monilija i botritis.


Tagovi

Vremenska prognoza Oblačno vreme Glodari Voluharice Monilija Botritis


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uskoro nas očekuje sadnja luka. Zdrav i kalibriran arpadzik je preduslov za uspešnu proizvodnju. Sadnja se treba obaviti najkasnije do kraja marta, čim vremenski uslovi dozvole. Cena arpadzika je 235din i 260din.