Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 08.06.2021. 09:00

Suvo, ali nestabilno vreme odgovara pojavi plamenjače i pepelnice na vinovoj lozi, zaštitite zasade

Tokom ovog perioda aktuelno je intenzivno piljenje larvi prve letnje generacije kruškine buve dok je vinova loza sada najosetljivija na pojavu plamenjače i pepelnice.

Foto: Vedran Stapić
  • 174
  • 10
  • 0

U Srbiji se prognozira promenljivo oblačno vreme, do četvrtka 10. juna. Biće suvo sa dužim sunčanim intervalima, a zatim nestabilnije sa pojavom kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Temperatura vazduha bila bi bez bitnije promene, a dnevni maksimum u intervalu od 26 do 29 °C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI1, na celoj teritoriji države preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Prisutni svi stadijumi kruškine buve

Tokom proteklih sedam dana uočeno je prisustvo biljnih štetočina kako na ratarskim tako i na voćarskim kulturama. U usevima pšenice, na listu i klasu registrovana je pojava lisnih vaši, žitne pijavice, žitnog pivca i zelene stenice. Na novim repištima na feromonskim klopkama beleže se ulovi jedinki sive repine pipe.

Jabukin, breskvin, šljivin smotavac i kako ih suzbiti

U voćarskim zasadima u toku je piljenje larvi prve generacije jabukinog i breskvinog smotavca. Registrovano je i prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve. Takođe, aktuelno je intenzivno piljenje larvi prve letnje generacije. U pogledu biljnih bolesti period primarnih zaraza prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke i dalje je u toku. Vinova loza ulazi u faze cvetanja kada je najosetljivija na pojavu plamenjače i pepelnice.


Tagovi

Oblačno vreme Sunčani intervali Biljne štetočine Pojava lisnih vaši Jabukin smotavac Breskvin smotavac Kruškina buva Pepelnica vinove loze


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.