Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 08.05.2023. 13:00

Svežije sa čestom kišom: U zasadima voća počelo naseljavanje invazivnih stenica

Na području Srbije u toku je let prve generacije jabukinog i breskvinog smotavca i u većini regiona otpočeo je i proces polaganja jaja ove štetočine.

Foto: Depositphoto/ pklimenko
  • 92
  • 66
  • 0

U Srbiji se u ponedeljak 8. maja 2023. godine očekuje prosečno toplo, promenljivo oblačno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U utorak i sredu, 9. i 10. maja, se u većem delu zemlje, osim u južnim i istočnim krajevima, prognozira suvo i malo toplije vreme sa više sunčanih intervala.

Od srede popodne i uveče u zapadnim i južnim, a od četvrtka 11. maja i u ostalim krajevima pa do kraja perioda očekuje se nestabilno i svežije vreme sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, lokalno sa obilnijim padavinama. Maksimalna temperatura će u većini mesta biti od 16 do 21 stepen Celzijusa. U košavskom području će biti vetrovito.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima centralne Srbije umerena suša, dok će na krajnjem jugu zemlje biti umereno i jako vlažni uslovi.

Biljne vaši u zasadima jabuke i breskve

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata štetočina. Na području Srbije u toku je let prve generacije jabukinog i breskvinog smotavca i u većini regiona otpočeo je i proces polaganja jaja ove štetočine. U zasadima jabuke i breskve prisutne su i biljne vaši. U zasadima voća počelo je naseljavanje invazivnih stenica i to zelene povrtne stenice i braon mramoraste stenice.

Kod ratarskih kultura pregledom useva krompira registrovano je prisustvo prezimljujućih imaga krompirove zlatice kao i jajnih legala na naličju lista. U pogledu biljnih bolesti u usevima pšenice mogu se uočiti simptomi žute lisne rđe, sive pegavosti lista, žuto-mrke pegavosti i pepelnice žita, a u usevima ječma registruje se širenje simptoma pegavosti lista ječma i pepelnice žita.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Prosečno toplo Vremenska prognoza Kiša Pljuskovi Grmljavina Padavine Toplije vreme Jabukin smotavac Breskvin smotavac Biljne vaši Krompirova zlatica


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D