Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.09.2023. 14:30

Svežije sa mogućom kišom - aktivan jabukin smotavac

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata štetočina.

Foto: Renata Prusina
  • 89
  • 11
  • 0

U Srbiji se u utorak, 5. septembra, očekuje promenljivo oblačno i svežije vreme sa temperaturama oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji bi južnije od Save i Dunava ponegde mogli biti i obilniji. Od srede 6. septembra do kraja perioda prognozira se pretežno sunčano i postepeno toplije vreme, samo je u sredu i četvrtak, 6. i 7. septembra, u brdskoplaninskim predelima jugozapadne i južne Srbije, uz promenljivu oblačnost, tek ponegde moguća kratkotrajna kiša.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima zapadne, centralne i južne Srbije preovladavaće umerena suša, u delovima severoistočne umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Problemi u jabučnjacima

Tokom proteklih sedam dana uočena je aktivnost insekata štetočina. U jabučnjacima je toku aktivnost najznačajnije štetočine jabuke - jabukinog smotavca. Uočeno je i prisustvo jaja breskvinog smotavca kod koga je u toku piljenje larvi treće generacije. U pogledu biljnih bolesti u završnim fazama sazrevanja plodova treba sprovesti zaštitu plodova od skladišnih bolesti. Najčešći patogeni koji se javljaju na jabukama tokom skladištenja su: čađava krastavost plodova, smeđa ili mrka trulež plodova, gorka trulež plodova i meka trulež plodova.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Obilne padavine Jabukin smotavac Insekti Vlažnost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...