Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.07.2022. 13:30

SWE objavio prognozu do kraja leta: Delove Evrope čeka toplotni talas i suša

Temperature više od normalnih nastavljaju se nad južnom polovinom našeg kontinenta.

Foto: Maja Celing Celić
  • 407
  • 38
  • 0

Posle osveženja i pada temperatura, već ove nedelje nam se vraćaju vrućine, bez padavina, ali i toplotni talas koji bi moglo potrajati do početka avgusta, prognozira meteorološki servis Severe Weather Europe koji je objavio prognozu za Evropu do kraja leta. 

Vrućina i suša

SWE koristi jedan od najpouzdanijih prognostičkih modela za dugoročne prognoze, ECMWF, prema kojem bi natprosečno toplo i suvo vreme trebalo da se nastavi u južnim krajevima do septembra.

Navode kako iznad Evrope vide neutralno područje iznad severozapadnih krajeva ispod zone niskog pritiska. Temperature više od normalnih nastavljaju se nad južnom polovinom našeg kontinenta, ispod zone visokog pritiska. Kada je reč o suši, ona će na jugu biti veća od uobičajenih u ovo doba godine. Pored toga, nad severnim delom preovladavaće vlažniji uslovi pod uticajem zone niskog pritiska. 

Slično prognoziraju i za veći deo srednjih i južnih Sjedinjenih Država.

Treba napomenuti da se ograđuju kako niti jedan sistem dugoročne/sezonske prognoze ne može biti u potpunosti pouzdan, pa da samo predviđa trendove zavisno od toga kako se razvijaju vremenski obrasci. 

Prete šumski požari 

Novi toplotni talas već je zahvatio čitavu Španiju gde očekuju temperature i više nego u junu. "Prate ga više noćne temperature i vrlo visoke vrednosti u područjima gde to nije uobičajeno. Zabeleženo je čak 40 stepeni u Burgosu ili Palenciji", izjavio je  Ruben del Kampo, portparol tamošnje Državne meteorološke agencije AEMET. 

Kaže kako će temperature tamo dostići i 46 stepeni Celzijusa, navodi antena3.  

Uz Španiju, ovakvo se vreme očekuje i u Portugalu, kao i na severu Italije koja se već nedeljama bori s nezapamćenom sušom. Jugu Evrope sve više prete šumski požari koji su već spalili stotine hektara, a sa dolaskom toplotnog talasa rizik je sve veći. 


Tagovi

Prognoza Suša Vrućina Toplotni talas Leto Ruben del Kampo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.