Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.02.2022. 11:00

Toplije sa prolaznim naoblačenjem - štetočine sve aktivnije

Porast temperatura vazduha tokom proteklih dana uslovio je početak aktivnosti insekata štetočina. U usevima uljane repice registrovano je prisustvo imaga male repičine pipe, kao i prisustvo odraslih jedinki velike repičine pipe.

Foto: Maja Celing Celić
  • 84
  • 39
  • 0

U Srbiji se početkom nedelje očekuje toplo vreme uz topljenje snega na planinama, koje će naročito biti intenzivno do 1.300 m nadmorske visine. U utorak 15. februara bi u većem delu zemlje bilo pretežno sunčano, samo na jugu promenljivo oblačno i suvo vreme. Uveče će doći do prolaznog naoblačenja s kišom koje će zahvatiti prvo sever i zapad zemlje, a tokom noći i u sredu 16. februara proširiće se na ostale predele.

U četvrtak 17. februara prognozira se umereno do potpuno oblačno vreme, na severu i severoistoku Vojvodine očekuje se slaba kiša. Zatim do kraja perioda bilo bi promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, samo u petak 18. februara prognozira se mestimično s kratkotrajnom kišom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severozapadne umerena suša, dok će u delovima istočne Srbije biti jaka suša.

Sa porastom temperature veća pojava štetočina

Porast temperatura vazduha tokom proteklih dana uslovio je početak aktivnosti insekata štetočina. U usevima uljane repice registrovano je prisustvo imaga male repičine pipe, kao i prisustvo odraslih jedinki velike repičine pipe. Sa porastom temperature, očekuje se njihov intenzivniji izlazak sa mesta prezimljavanja.

Kod voćarskih kultura u zasadima kruške ustanovljen je početak naseljavanja kruškine buve u veoma malom broju. U toku je proces polaganja jaja prezimljujuće generacije. Sa porastom temperature vazduha, očekuje se pojačana aktivnost ove štetočine, odnosno intenzivnije polaganja jaja.


Tagovi

Vremenska prognoza Mala repičina pipa Velika repičina pipa Kruškina buva Štetočine Porast temperature


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.