• Vremenska prognoza
  • 07.03.2017. 18:15

Toplije vreme pogoduje štetočinama

Srbiju u narednom periodu očekuje promenjivo, prolećno vreme. Biće čestih padavina, a temperatura će biti iznad proseka. Trebalo bi početi sa merama suzbijanja štetočina.

Foto: Jovica Jurišić / PSSS
  • 1.673
  • 84
  • 0

Srbiju u narednom periodu očekuje promenjivo, prolećno vreme. Biće čestih padavina, a temperatura će biti iznad proseka. Do 9. marta očekuje se oblačno i kišovito vreme, u planinskim predelima sa susnežicom i snegom.

Od ponedeljka ponovo kiša

U petak se očekuje delimično razvedravanje, a do nedelje će biti sunčano i malo toplije vreme. Od ponedeljka do 15.03. biće oblačno sa kišom i snegom u višim predelima. Očekuje se i manji pad temperature.

U zapadnoj, centralnoj i južnoj Srbiji preovladavaće umereno do ekstremno vlažni uslovi, a u ostalim krajevima zemlje biće normalna vlažnost.

Pravo vreme za tretman voća

Toplije vreme uslovilo je pojačanu aktivnost prezimljavajućih imaga kruškine buve. Trenutno je u toku parenje i početak polaganja jaja. Sada bi trebalo početi sa merama suzbijanja.

Kruškina buva

Breskve i nektarine nalaze se u fazi otvaranja lisnih pupoljaka, pa je moguća kovrdžavost lista breskve.

Pravi je trenutak i za tretman šljive, višnje i kajsije, u cilju suzbijanja monilioze, šupljikavosti lista koštičavog voća, kao i prezimljujućih oblika štetočina.

Foto: Jovica Jurišić / PSSS


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Kruškina buva Kovrdžavi list breskve Moniloza Šupljikavost lista Kiša Promenjivo


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.