Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 19.01.2021. 10:15

Topljenje snega uz porast temperature - za vikend naoblačenje sa kišom

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima severne i zapadne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Foto: Bigstock/FotoKot
  • 204
  • 40
  • 0

U Srbiji je u utorak, 19. januara, još ponegde ponegde moguć kratkotrajni sneg, a dnevna temperatura vazduha bila bi u postepenom porastu. Zatim se očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima. Do kraja perioda u planinskim predelima i košavskom području duvaće umeren i jak, povremeno i olujni južni i jugoistočni vetar. U petak 22. januara na severu i zapadu, a za vikend i u ostalim predelima doći će do jačeg naoblačenja sa kišom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima severne i zapadne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta za sada veoma dobra

Tokom protekle sedmice bilo je kiše, susnežice i snega. Na celoj teritoriji Srbije formiran je snežni pokrivač visine od dva u Vojvodini do 30 cm u centralnoj Srbiji, koji je štitio useve od izmrzavanja. U brdsko planinskim područjima visina snežnog pokrivača je od 50 do 85 cm. Prosečna suma padavina u proteklih sedam dana u našoj zemlji je između 10 i 70 mm. Najviše kiše registrovano je na jugoistoku, 50-70 mm.

Poplave na jugu Srbije! Spašavaju se i ljudi i stoka

Zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta u svim proizvodnim područjima je sada veoma dobra. Obilne padavine u ovom delu meseca u pojedinim poljoprivrednim područjima na jugoistoku Srbije izazvale su izlivanje vodotokova i plavljenje pojedinih obradivih površina.

U opasnosti mlade voćke

Svake godine u zimskom periodu, a posebno kada su jače zime, zbog dubokog snega i nedostatka druge hrane, mlade voćke u voćnjaku, zatim sadnice voćaka i šumskog drveća u rasadnicima izložene su napadu od strane zečeva, srna i ostale divljači.

Zečevi najčešće glođu koru mladih voćaka i drugog drveća, nakon što padne sneg i nestane druge hrane. Visoka divljač, srne, jeleni grizu mlade grančice i hrane se njima. Štete koje naprave zečevi i srne mogu dovesti do sušenja voćki ili do slabijeg porasta napadnutih stabala.


Tagovi

Vremenska prognoza Glodari Zečevi Štete Mlade voćke Poplave Snežni pokrivač Izmrzavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!