• Vremenska prognoza
  • 13.06.2017. 18:15

Toplo, ali promenjivo vreme

Sunčano i toplo vreme zadržaće se do srede 14. juna. Od ponedeljka 19. juna do 21. juna temperatura će biti u proseku za ovo doba godine i biće suvo vreme.

Foto: Pitch / Pixabay
  • 955
  • 55
  • 0

Sunčano i toplo vreme zadržaće se do srede 14. juna, kada se u poslepodnevnim satima očekuju pljuskovi i grmljavina u zapadnim, jugozapadnim i južnim krajevima. Od petka do nedelje biće promenjivo.

Od ponedeljka 19. juna do 21. juna temperatura će biti u proseku za ovo doba godine i biće suvo vreme. Severne i zapadne delove očekuje suša.

Razvoj biljnih bolesti

Primarne zaraze od prouzrokovača čađave krastavosti plodova i crne lisne pegavosti javljaju se kod jabuke. Vinova loza se nalazi u fenofazi - veoma osetljivoj na razvoj plamenjače i pepelnice.

Na krompiru su prisutni simptomi plamenjače i simptomi crne pegavosti krompira.

Aktivnost insekata

Jabučni smotavac ima visoku brojnost u ovom periodu. Registrovana su i zrela i ispiljena jaja prve generacije šljivinog i breskvinog smotavca. U toku je piljenje larvi druge letnje generacije kruškine buve - intenzivnije se luči medna rosa.

Na kukuruzu je registrovano prisustvo sveže položenih jajnih legla kukuruznog plamenca.

Foto: Pitch / Pixabay


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Insekti Biljne bolesti Vreme Jun 2017 Suša Sotavac Pegavost Plamenac Pepelinica Plamenjača


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.