Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.07.2019. 17:00

Toplo i promenljivo vreme pogoduje sivoj truleži grožđa

U Srbiji se u periodu od 29. jula do 7. avgusta 2019. godine, očekuje toplo i promenljivo vreme. Maksimalna dnevna temperatura vazduha, tokom većeg dela perioda kretala bi se oko i nešto iznad 30°C. U pogledu biljnih bolesti nestabilno vreme sa padavinama pogodovalo je razvoju i daljem širenju plamenjače, pepelnice i sive truleži grožđa.

Foto: PIS Srbija/ Ljiljana Jeremić
  • 144
  • 17
  • 0

U Srbiji se u periodu od 29. jula do 7. avgusta 2019. godine, očekuje toplo i promenljivo vreme. Maksimalna dnevna temperatura vazduha, tokom većeg dela perioda kretala bi se oko i nešto iznad 30°C, a od subote 3. avgusta i nešto ispod 30°C. Tokom čitavog perioda biće uslova za pojavu pljuskova sa grmljavinom, naročito u brdsko - planinskim predelima. Češće i obilnije padavine prognoziraju se u ponedeljak 29. jula posle podne i uveče, kao i u petak 2. avgusta.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti dok će u delovima severne Srbije biti umerena suša.

Toplo vreme odgovaralo je i insektima

Toplo vreme tokom proteklih sedam dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U usevima kukuruza u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi druge generacije kukuruznog plamenca. Na feromonskim klopkama u usevu krompira, registruju se pojedinačni ulovi imaga krompirovog moljca. Kod voćarskih zasada utvrđeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve.

Trenutno se odvija piljenje larvi četvrte generacije ove štetočine. U toku je i piljenje larvi treće generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca. Na vinovoj lozi registrovano je prisustvo azijske voćne mušice, čije ženke u unutrašnjost bobice polažu jaja. Oštećene bobice podložne su napadu gljive prouzrokovača sive truleži grožđa. U pogledu biljnih bolesti nestabilno vreme sa padavinama pogodovalo je razvoju i daljem širenju plamenjače, pepelnice i sive truleži grožđa.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Toplo vreme Promenljivo vreme Umerena suša Siva trulež grožđa


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)