Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.04.2018. 11:00

Toplo, uz lokalne pljuskove

Povoljni temperaturni uslovi omogućavali su setvu kao i klijanje i nicanje ranije posejanih prolećnih kultura.

Foto: Pixabay / distel2610
  • 161
  • 11
  • 0

Očekuje nas pretežno sunčano i toplo vreme, sa temperaturom vazduha znatno iznad prosečnih vrednosti, do 2. maja 2018. U popodnevnim i
večernjim satima lokalno može biti uslova za retku pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. U petak 27. aprila, uz više oblačnosti, prognozira se malo svežije ali i dalje toplo vreme.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne i istočne Srbije biti umerena suša.

Povoljni temperaturni uslovi omogućavali su setvu kao i klijanje i nicanje ranije posejanih prolećnih kultura.

Voću prete infekcije, aktivne i štetočine

Tokom proteklih nekoliko dana ostvareni su uslovi za nastanak infekcija raznih prouzrokovača biljnih bolesti, a toplo vreme pogodovalo je i aktivnosti insekata. U fazama precvetavanja, kod voća, moguća je infekcija od prouzrokovača sušenja cvetova koštičavog voća, zatim prouzrokovača šupljikavosti lista breskve, prouzrokovača čađave krastavosti plodova i crne lisne pegavosti jabuke. Postoji visok rizik od infekcija cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

U pogledu biljnih štetočina kruškina buva je u fazi piljenja larvi i uskoro se očekuje pojava prve letnje generacije. Registrovan je i povećan ulov repine pipe i na novim repištima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme April 2018 Infekcije Insekti


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.