• Vremenska prognoza
  • 04.08.2020. 09:00

Toplo vreme pogodovalo razvoju običnog paučinara na povrću

Toplo i suvo vreme tokom proteklih dana pogodovalo je razvoju običnog paučinara. U usevima paprike, paradajza i drugog povrća, kao i u usevima soje i pojedinim zasadima voća registruje se prisustvo paučinara na naličiju listova.

Foto: WikimediaCommons/Rasbak
  • 65
  • 11
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas se očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Posle podne i uveče došlo bi do pojave oblačnosti, a ponegde je moguća i kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom. U toku noći očekuje se jače naoblačenje na severu i zapadu Srbije, koje bi se u sredu u toku dana proširilo i na ostale delove zemlje uslovljavajući mestimično kišu, a lokalno su mogući obilniji pljuskovi sa grmljavinom. Od četvrtka do kraja perioda bilo bi promenljivo oblačno i toplije, a mestimično su mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, istočne i južne Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, u delovima centralne i jugozapadne Srbije jako do ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti

Smotavac na jabuci i šljivi

Toplo i suvo vreme tokom proteklih dana pogodovalo je razvoju običnog paučinara. U usevima paprike, paradajza i drugog povrća, kao i u usevima soje i pojedinim zasadima voća registruje se prisustvo paučinara na naličiju listova.

U toku je piljenje larvi druge generacije jabukinog smotavca

U zasadima jabuke u toku je intenzivno piljenje larvi druge generacije smotavca, a u zasadima šljive u toku je početak piljenja larvi treće generacije ove štetočine. Utvrđeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve kod koje je se odvija piljenje larvi četvrte generacije. Takođe u zasadima jabuka uočeno je prisustvo kolonija crvenog voćnog pauka i lisnih vaši na vrhovima mladara.

Kod ratarskih kultura u usevima kukuruza i paprike započela je aktivnost druge generacije kukuruznog plamenca. Na feromonskim klopkama koje su smeštene u usevima krompira registruje se povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca.


Tagovi

Toplo vreme Naoblačenje Vlažni uslovi Jabukin smotavac Šljivin smotavac Obični paučinar Štetočine na povrću


Autorka

Julijana El Omari

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...